LISTA: Allsvenskans bästa backar och mittfältare 2011

FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskan efter varje omgång.

Med bara en omgång kvar fortsätter prisregnet.

Målvakterna har redan fått sitt, här är säsongens bästa backar och mittfältare.

BACKAR:

1. Peter Larsson, Helsingborg

Lånades in från FC Köpenhamn och blev en av de viktigaste spelarna i guldlaget. Styrde HIF:s försvarsspel på ett otroligt imponerande sätt. Är svårt att förstå hur FCK inte har haft plats för Larsson – mindre svårt att förstå att de nu tagit tillbaka svensken.

2. Alexander Milosevic, AIK

Årets största genombrott i allsvenskan. Från division 1 direkt till U21-landslaget och bäste back i seriens, sätt till insläppta mål, bästa försvar. Det är ingen slump att några av Europas största klubbar nu håller ögonen på 19-åringen. Fortsätter han på inslagen väg har vi en ny stor mittback i svensk fotboll. Det sista och svåraste steget är dock kvar.

3. Pontus Jansson, Malmö FF

Lagkamrat med Milosevic i U21-landslaget vilket gör att svensk fotboll post Mellberg/Majstorovic ser otroligt intressant ut. Malmö visste redan för tre år sedan att Jansson hade stor potential. Flytten från anfallet till försvaret har fått den utvecklingen att bli explosionsartad.

4. Niklas Backman, AIK

Har inte fått de stora rubrikerna i år men har samtidigt fortsatt prestera. Sällan spektakulär men alltid trygg och pålitlig. Proffsklubbarna lär knacka på kanslidörren i Solna i vinter då AIK har tre mittbackar av hög allsvensk klass. Backman är mer än redo för nästa steg.

5. Ricardinho, Malmö FF

Inte lika bra som under guldåret men allsvenskans bäste ytterback. En sevärdhet och klasspelare som jag tycker att man kan kräva när en sydamerikan hämtas till allsvenskan. Ricardinho har levererat och fortsätter att göra det.
 

MITTFÄLTARE:

1. May Mahlangu, Helsingborg

Helt överlägsen på innermittfältet i årets serie. Helsingborgs enskilt viktigaste spelare, tillsammans med målvakten Pär Hansson, under året. Kan någon berätta för mig vad Mahlangu gjorde i vintras som förvandlade honom till dagens klasspelare får de gärna maila. Skicka en kopia till Marcus Lantz och Tobias Grahn också när ni ändå är i gång.

2. Mervan Celik, Gais

Den som överraskat mest på mig i år. Otroligt sevärd spelare som har den sällan skådade kvalitén att värdera situationer och förvandla sin teknik till konstruktiva anfallsvapen. 14 mål på 26 matcher, fyra bättre än Wanderson, trots att Celik ofta har fått utgå från en position på yttermittfältet. Spelade så småningom till sig en mer fri roll offensivt vilket han förtjänat. Lämnar med stor sannolikhet allsvenskan nu.

3. Ardian Gashi, Helsingborg

Få talade om Mahlangu/Gashi innan allsvenskan – nu hyllar alla HIF:s mittfält. Det är inte svårt att förstå varför. Om jag var sportchef Jesper Jansson skulle jag tvinga alla i lagledningen att ha lusekoftor, tvinga på Conny Karlsson ett par gummistövlar och stryka träningslägret i Turkiet och ”gå på tur” med hela laget istället. Allt för att få hemlängtande Gashi att stanna i Sverige.

4. René Makondele, Häcken

Var tillsammans med John Chibuike i alla fall hälften av förklaringen till Mathias Ranégies målsuccé i Häcken. Åtta mål och elva assist (näst bäst i serien) är siffor som inte går att snacka bort. Blir bara bättre och bättre.

5. Jonas Lantto, Gefle

En sensation i årets allsvenska. Kreatören bakom det mesta Gefle åstadkom offensivt. Dessutom mannen som lyckades väcka Mikael Dahlberg från de döda och bara det är värt något slags pris. Nobelpriset i fysik? Krävs en forskare för att förstå hur han gjorde i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM