Hetaste övergångarna i fotbollens silly-värld

Publicerad 2011-06-10

Här är spelarna det snackas om

De stora jättarna har börjat röra på sig i det dragiga transferfönstret.

Samtidigt som flera superstjärnor nu öppet deklarerar att de vill byta klubbadress listar Sportbladet de fem hetaste övergångarna hittills i fotbollsvärlden.

Vi kryddar det med fem stora transfers som uppges vara på gång.

Manuel Neuer

25 år, målvakt, Schalke-Bayern München, 160 miljoner

Världens kanske bäste målvakt har bytt klubb men det blev inte Manchester United. Ryktenas man som förde Schalke till en semifinalplats i Champions League skrev istället på för Bayern München. En stor övergång på alla sätt: rivalitet, stjärnglans och storklubb.

Andrea Pirlo

32 år, mittfältare, Milan-Juventus, gratis

En prestigevärvning av storsatsande Juventus. Pirlo är kanske inte en man för framtiden men ”Den gamla damen” visar genom affären att de har de ekonomiska resurserna, dragningskraften och ambitionen som krävs för att ta sig tillbaka till toppen.

Nuri Sahin

22 år, mittfältare, Dortmund-Real Madrid, 100 miljoner

Sahin gjorde succé när han förde Dortmund till ligatiteln i Tyskland. Nu ska årets stjärnskott i Tyskland utmana bland andra Mesut Özil om en plats på Real Madrids mittfält. Ett fynd för spanjorerna tack vare en klausul i Sahins kontrakt.

Jordan Henderson

20 år mittfältare, Sunderland-Liverpool, 206 miljoner (plus anfallaren David N'Gog)

Liverpool blev den första av de engelska storklubbarna att agera med en stor affär. Henderson hämtades för över 200 miljoner och hyllas redan nu av ikonen Steven Gerrard som ”den nye Steven Gerrard”. Liverpool visar också genom affären att de återigen har de finansiella musklerna att utmana i toppen.

Miroslav Klose

33 år, anfallare, Bayern München-Lazio, gratis

Landslagets skyttekung men petad i Bayern München. Nu gör Klose sin sista (?) stora satsning och ska erövra Serie A. Lazio blir veteranens första klubb utanför Tysklands gränser och en chans att visa att han fortfarande håller på den stora fotbollsscenen.

■ ■ ■ Affären på gång:

Sergio Agüero

23 år, anfallare, Atlético Madrid (Real Madrid)

Argentinaren har krävt att få lämna Atlético och längst fram bland intressenterna står Real Madrid. Atlético vägrar att sälja till ärkerivalen men möter Real Agüeros utköpsklausul (på drygt 400 miljoner) kan inte rivalen stoppa dem. Det skulle göra affären till den mest infekterade (och dyraste) under sommarens fönster.

Javier Pastore

21 år, mittfältare, Palermo (Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Chelsea, Inter)

Chelsea har fått ett bud nobbat och flera storklubbar öppet uttryckt sin beundran för Pastore – men fått kalla handen. Det som såg ut som en omöjlig affär blev dock plötsligt högst realistisk när argentinaren på fredagen deklarerade att ”det är tid att flytta”.

Ashley Young

25 år, mittfältare, Aston Villa (Manchester United)

Ska enligt flera brittiska tidningar redan vara klar för Manchester United. 25-åringen uppges ha genomgått läkarundersökningen på torsdagen och väntas flytta i en affär värd 165 miljoner kronor.

Alexis Sanchez

22 år, anfallare, Udinese (Barcelona, Inter)

Barcelona ska enligt spansk media ha intensifierat jakten på Sanchez. 22-åringen tippas, i konkurrens med Villarreals Giuseppe Rossi, bli den nya pusselbiten i Barças omtalade superanfall. En affär som skulle bli både omtalad och dyr.

Scott Parker

30 år, mittfältare, West Ham (Liverpool, Tottenham)

Årets spelare (enligt de brittiska sportjournalisterna) fick se sitt West Ham åka ur högsta serien. Efter det har engelsmannen slagit fast att han vill fortsätta spela i Premier League för att kunna behålla sin landslagsplats. Bland intressenterna nämns nu bland annat Liverpool och Tottenham.