Djurgårdens Lyyski: Vi är ett bättre lag

avFredrik Jönsson, Oskar Månsson

Här är finländarens överraskande derby-utspel

Det skiljer elva placeringar och 25 poäng.

Trots det är Jani Lyyski övertygad: Djurgårdens trupp är vassare än AIK:s.

– Spelare för spelare är vi ett bättre lag, säger mittbacken.

AIK slåss i toppen, Djurgården kämpar i botten. Stockholmslagens förutsättningar inför derbyt i kväll ser minst sagt olika ut. Men Jani Lyyski skräms inte av motståndet.

– Om man tittar på deras trupp så skiljer det inte mycket från förra året. De har en positiv trend, precis som vi hade i mitten på sommaren och en del av fjolåret, säger finländaren som tycker att hans lag är bättre rent fotbollsmässigt.

– Det som talar mest för oss är att vi har ett bättre lag. Det har inte funkat för oss och man ska inte underskatta det mentala spelet. Men spelare för spelare är vi bättre.

Tunga avbräck

Dessutom tror han att AIK:s Bangura-försäljningar är känn-bara.

– Man kan säga vad som helst om att det kommer bra spelare bakifrån men det är ett faktum att de har stått för en oerhört bra produktion. Så det är klart att det påverkar AIK negativt.

På fredagens pressträff inför derbyt berättade AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic för Sportbladet att en nyckel till seger är att sätta hög press på Djurgården, att stressa backlinje och målvakt till misstag.

Har en matchplan

– Vi ska sätta en sån jävla press så att de aldrig får lugn och ro, sa Novakovic.

Men Lyyski är säker på att Djurgården kommer att fixa anstormningen.

– Det finns två alternativ: i de lägen det finns möjlighet att vara kylig med bollen så får vi försöka vara det. Annars får vi låta dem komma och så sätter vi längre bollar i början. Så får vi se hur länge de orkar springa. Lyckas man spela förbi deras press så är de väldigt känsliga för det.

ARTIKELN HANDLAR OM