”Ser det ut som de är emot homosexualitet”

FOTBOLL

Får hård kritik av förbundet

Foto: Arne Friedrich kramar om landslagskompisen Philipp Lahm.

Tyska landslagsduon Philipp Lahm och Arne Friedrich har skapat debatt i hemlandet.

Spelarna har dementerat rykten att de är homosexuella vilket nu mött hård kritik från det tyska fotbollsförbundet.

– När Lahm och Friedrich betonar det här ser det ut som de starkt motsätter sig homosexualitet och det är självklart inte till någon hjälp, säger Tanja Walther-Ahrens på fotbollsförbundet enligt Bild.

Tanja Walther-Ahrens jobbar med frågor kring sexuell läggning och diskriminering inom fotbollen på det tyska fotbollsförbundet och har även nyligen skrivit en bok i ämnet. Nu riktar hon hård kritik mot landslagsspelarna Philipp Lahm och Arne Friedrich.

”Jag är inte gay”

27-årige Lahm understryker i sin nyutkomna självbiografi att “jag är inte gay” som svar på rykten som cirkulerat på internet. Nu har även Friedrich uttalat sig om sin sexuella läggning.

– Det är väldigt komiskt när du skriver in diverse namn på internet och det sedan står gay eller straight bakom det. Jag har varit tillsammans med min flickvän i tio år och är väldigt lycklig, säger 32-årige Friedrich till DFB enligt Bild.

Walther-Ahrens säger nu att stjärnornas uttalanden stjälper arbetet för sexuell acceptans inom den tyska fotbollen.

”Ställ motsatt fråga”

– Jag kan förstå om kändisar störs av vissa rykten, som till exempel om någon nämns i anknytning till alkoholism eller bedrägeri. Men homosexualitet är inget brott. När Lahm och Friedrich betonar det här ser det ut som de starkt motsätter sig homosexualitet och det är självklart inte till någon hjälp, säger Walther-Ahrens.

Walther-Ahrens fruktar nu att andra spelare ska känna sig tvungna att till och med “komma ut” som heterosexuella.

– Jag hoppas att nästa spelare nu inte hamnar under press att erkänna heterosexualitet. Det skulle bara göra debatten mer infekterad. Det skulle vara trevligt om en fotbollsstjärna kunde ställa den motsatta frågan istället: “Om det var så – vad är problemet”? Skulle det vara så svårt? Liga och landslagsspelare inser inte att de är förebilder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga