Bronsjältarna hyllades

”Det är goa gubbar överallt. Och gummor”

1 av 14 | Foto: ANDERS DEROS

GÖTEBORG. Hyllade av tiotusentals personer i Göteborg.

Och aningen slitna efter intensiva dygn.

– Jag har fått så jävla många blåsor i munnen för att man supit, skrattar Josefine Öqvist.

Bronshjältarna hade en hektisk dag när de i går landade på svensk mark efter succén i Tyskland. Flera hundra personer mötte upp redan på Landvetter kring lunchtid. Vid 18-snåret åkte damlandslaget öppen buss uppför Avenyn till Götaplatsen där drygt 5 000 människor hade samlats, enligt polisen.

53 000 på Ullevi

På Ullevi och Gothia Cup-invigningen jublade 53 000 när Josefine Öqvist och kompani intog scenen. Kvällens officiella fram­trädande avslutades med ett besök hos Lotta Engberg på Liseberg.

– Fantastiskt att få fira här i min hemstad. Det är goa gubbar överallt. Och gummor, sa storstjärnan Lotta Schelin i mikrofonen innan Blågult bjöd på ännu en gemensam segerdans.

Sportbladet träffade Josefine Öqvist och Lotta Schelin efteråt. Trötta men lyckliga.

– Götaplatsen var häftigt för folket som kom dit var verkligen där för vår skull. Men 50 000 på Ullevi och Lotta på Liseberg är heller inte fy skam, säger Schelin.

Blir det sent i natt?

– Inte alltför sent tror jag. Vi ska på restaurang och käka och bara ha det gott. Jag tänkte passa på att njuta när man är i Götet och har ett brons, säger göteborgaren.

Josefine, vad har varit bäst under dagen?

– Alltså när vi var på det där torget. Vad heter det där torget?

Du tänker på Götaplatsen.

– Just det, jag är för mycket stockholmare, haha. Men där var det mest känslor och det berörde, säger Öqvist, som lämnade gänget vid midnatt för att åka till pojkvännen i Danmark.

”Tar några dagar”

– Vi har redan festat jättemycket och jag vill komma hem och njuta av det här. Ursäkta mig om jag pratar lite konstigt, men jag har fått så jävla många blåsor i munnen för att man supit tänkte jag säga.

Öqvist får ett skrattanfall innan hon samlar sig.

– Det tar nog några dagar till innan man fattar vad vi ställt till med. Stort för svensk damfotboll att vi har lyckats.