”Helt sjukt att detta har förekommit”

Damlandslaget om övergreppen

Foto: NICOLAS TUCAT / AFP
FOTBOLL

BORDEAUX. Inför mötet med Frankrike skakades svensk damfotboll av ett vittnesmål om sexuella övergrepp i ett allsvenskt omklädningsrum.

– Det är viktigt att fördöma detta och samtidigt säga att det här är inte den miljön jag känner igen mig i, säger Hedvig Lindahl.

I en intervju med Kvällsposten berättar en före detta damallsvensk spelare om nedsättande kommentarer av sexuell natur från både mot- och medspelare, sexuella trakasserier och regelrätta övergrepp och våldtäkt under sin tid som aktiv.

I det svenska landslaget är reaktionerna på det anonyma vittnesmålet starka.

– Det är helt sjukt att detta har förekommit. Jag har aldrig hört något, men det är viktigt att fördöma detta och samtidigt säga att det här är inte den miljön jag känner igen mig i, säger Hedvig Lindahl.

– Jag tror på hennes berättelse, man måste ställa skyldiga till svars. Föräldrar måste våga skicka tjejer in i damallsvenskan och kunna veta att de inte blir trakasserade. Jag är senior, i de grupper jag verkar i är det här absolut inte okej, säger Lindahl, som menar att fotbollen oavsett måste bli en bättre plats för unga spelare och att metoder som liknar nollning och inkilning inte ska förekomma.

– Men man ska inte köra för mycket med unga, man ska inte skicka dem att hämta kaffe i början och liknande saker. Jag fördömer det här och hoppas att det är undantag.

Foto: Thierry Breton / TT NYHETSBYRÅN
Jakobsson gjorde comeback.

Sofia Jakobsson känner inte heller igen sig i beskrivningen av en fotbollsmiljö med trakasserier, och reagerar starkt på berättelsen i Kvällsposten.

– Det kändes väldigt svårt att ta in och beskriva en så hemsk grej. En tråkig nyhet att få läsa. Det är inget jag har märkt av själv i min fotbollskarriär, säger Jakobsson.

ARTIKELN HANDLAR OM