Ljungqvist dömer ut MFF:s mirakelpiller: ”Inte seriöst”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

För att orka mer och förbättra chanserna mot Chelsea har Malmö FF ökat på användningen av preparatet beta-alanin.

Ett drag som döms ut av Arne Ljungqvist, världsledande expert inom idrottsmedicin.

– Det är inte seriöst att dela ut såna här tillskott generellt i ett lag, säger han.

När Sportbladet under förra veckan besökte MFF:s träning var den korta tiden från träningsstarten, 14 januari, till den första 16-delsfinalen i Europa League mot Chelsea, 14 februari, ett samtalsämne.

På kort tid ska spelarna kom upp i en mycket hög fysisk status och träningen har varit komprimerad och stenhård.

I förhoppningen att spelarna ska orka mer och återhämta sig snabbare har MFF-spelarna erbjudits tillskottet beta-alanin, en aminosyra i tablettform.

Preparatet har använts i truppen tidigare, men nu erbjuds fler Malmöspelare tabletterna som köps in från ett brittiskt företag som, enligt fystränaren Ben Rosen, extra frekvent övervakar att tillverkningsprocessen är ren.

”Anmärkningsvärda data”

Beta-alanin är en välkänd aminosyra, inte dopningsklassad och Rosen menar att extra tillskott av ämnet i tablettform ger ett lyft för flera spelare i Malmö FF.

– Jag har en god vän som jobbar för English Institute Of Sport med näringslära mot flera engelska förbund och han är en mycket bra resurs för mig. Jag har fått ta del av deras anmärkningsvärda data kring beta-alanin. Vi känner oss väldigt trygga med det här kosttillskottet, säger Rosen.

När Sportbladet under förra veckan besökte MFF-träningen märktes intaget av beta-alanin tydligt hos Oscar Lewicki – i form av en vanlig biverkning, klåda och stickningar.

– Förlåt för att jag kliar mig hela tiden. Men det kliar i hela ansiktet, i ögon och öron. Det beror på att vi får några tabletter före och efter träningarna. Du får fråga Ben vad det är för något han stoppar i oss, sa Lewicki.

Ben Rosen:

– Det är en ofarlig biverkning. Vi försöker bli av med den genom att fördela intaget över fler tillfällen. Alla spelare har inte drabbats av det, några gillar till och med den känslan. Generellt får de som tar beta-alanin cirka fem gram per dag. 

Hur många spelare använder beta-alanin?

– Eftersom det rör personliga uppgifter kring spelarna kan jag inte säga det. 

Har ni data på vilken effekt preparatet har gett på spelarna i Malmö FF?

– Vi har inte haft möjlighet att göra några fördjupande tester. Det har mer handlat subjektivt om hur spelarna känner det och hur de har presterat fotbollsmässigt och fysiskt.

1 av 4 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö laddar på träningsläger i Marbella.

Olika positioner, olika tillskott

– Vi använder tillskotten mer individuellt genom att till exempel titta på vad som krävs i olika positioner och vad vi kan göra näringsmässigt för att hjälpa den spelaren att uppnå de målen. I vissa fall använder vi beta-alanin, men i andra fall kan det vara aktuellt med andra kosttillskott.

– Det beror också på vad spelaren vill. De bestämmer själva över sina kroppar, säger Rosen.

Arne Ljungqvist, en av världens ledande experter inom idrottsmedicin, professor i medicin och 2003–2014 ordförande i Internationella Olympiska Kommitténs medicinska kommission, är starkt kritisk till hur Malmö FF använder kosttillskott som beta-alanin.

– Inom IOK slog vi fast i ett uttalanden i mars 2018 efter ordentliga genomlysningar av olika tillskott att inte ens elitidrottare på olympisk nivå behöver i normala fall något utöver vanlig kost. Jag rekommenderar ansvariga och ledningen i Malmö FF att läsa den rekommendationen hos IOK, RF eller i British Medical Journal, säger Ljungqvist.

– Några tillskott kan i vissa lägen, för vissa personer, möjligen ha en viss verkan. Du hör ju själv hur många reservationer det finns – och att det i så fall ska ske efter en rejäl utvärdering från person till person om det verkligen behövs. 

Vad säger du om biverkningarna, klådan?

– Tillför man kemiskt något man har tillräckligt av i kroppen så får man biverkningar. Det är inget överraskande. 

Placebo ger utdelning?

Ljungqvist är mycket bestämd i sin uppfattning:

– Det kan inte vara en normal övning att dela ut sånt här i ett lag om det inte finns ett dokumenterat behov. Man kanske inbillar idrottarna att de blir bättre och inbillning kan leda långt. 

– Ska man ge en person något så ska det vara dokumenterat att idrottaren verkligen behöver det. Äter man vanlig kost får man samma effekt också. Det är mycket hysch-hysch kring kosttillskott där det påstås en massa. Det skapas behov som inte finns, menar Arne Ljungqvist.

Den av MFF-spelarna ofta hyllade fystränaren, Ben Rosen, säger:

– Vi känner att vi står på en stabil grund men jag begär inte att alla ska tycka att Malmö FF:s sätt är rätt väg. Människor har olika uppfattningar. 

– För oss gäller att ta varje chans att klämma ut ytterligare någon procent ur våra spelare, säger fystränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE