Mästarnas miljonplan

FOTBOLL

Blåvitt får femton miljoner av riskkapitalbolag – Martin Ericsson är drömvärvningen

Sportbladet har synat hur IFK Göteborg ska använda sina nya miljoner.

Daniel Alexandersson var första köpet, nu kan riskkapitalbolaget förverkliga drömvärvningen av Martin Ericsson.

Diskussioner pågår, men avgörande för fortsättningen blir Bröndbys syn på mittfältarens framtid.

Foto: Hemvändare Martin Ericsson är på väg tillbaka till Göteborg efter några år i danska Ålborg och Bröndby.

SM-guldet följs upp av en ekonomisk framgång. IFK Göteborg kommer efter sju av nio minusår att göra ett mycket bra resultat.

Dessutom blev det i fredags klart med klubbens nya riskkapitalbolag IFK Göteborg Fotboll AB. Enligt Sportbladets källor får klubben 15 miljoner kronor, öronmärkta för spelarköp.

– Jag har inga kommentarer till summan. Vi hoppas ha hittat en

modell där vi utan att tjäna in pengarna eller behöva belåna, kan bekosta nyförvärv, säger ordförande Stig Lundström.

Alexandersson första köpet

– Pengarna har inte utbetalats till oss ännu, men tanken är att de ska finnas på ett konto hos oss och så rapporterar vi till riskkapitalbolaget, fortsätter Lundström.

Klubbens första affär med pengar från riskkapitalbolaget är redan gjord; Daniel Alexandersson från Elfsborg, som enligt tidigare uppgifter kostade tre miljoner kronor.

En kommande affär kan bli drömvärvningen av Bröndbys mittfältare Martin Ericsson.

– Vi har haft kontakt med honom och hans agent, säger IFK:s sportchef Håkan Mild.

Hos vem ligger bollen?

– Den ligger mitt emellan. Det ska stämma för båda parter, och så finns det en tredje part, Bröndby. Vi har inte kunnat tala med Martin så mycket ännu.

Enligt vad Sportbladet erfar hänger de fortsatta diskussionerna på om Bröndby vill sälja eller inte. Om viljan finns kan prislappen hamna på sju till åtta miljoner kronor.

Inget inflytande på spelarval

Ska ni ta kontakt med Bröndby, Håkan?

– Så kan det bli, det vet vi inte i dag.

Det kan också bli att IFK Göteborg ligger lågt i värvningarna. Men att pengarna finns där skapar arbetsro och utan tillskottet skulle satsningen på bättre träningsmöjligheter med konstgräsplan på Kamratgården ha varit osäker.

– Det är inte säkert att det hade gått, säger Lundström.

Tanken är att detta bara i början. Riskkapitalbolagets ordförande Ulf Ivarsson öppnar redan nu för nya satsningar, nya miljoner.

– Ambitionen är att det kan bli fler korgar, säger han.

Investerarna i bolaget har köpt andelar som enligt uppgifter varit värda 100 000 kronor styck. Man har köpt in sig i hela korgen och vid en försäljning av en spelare i korgen går 40 procent av transfernettot till riskkapitalbolaget, 60 procent till föreningen.

En lyckad försäljning av succébacken Ragnar Sigurdsson kan alltså betala en stor del av beloppet som investerarna satsat.

– När vi började skissa på detta var det ingen som trodde det, men det måste finnas en uppsida för investerarna, säger Lundström.

En viktig del i satsningen är att riskkapitalbolaget inte har något som helst inflytande över vilka spelare som säljs eller köps.

ARTIKELN HANDLAR OM