Allsvenskan i fotboll

”Vi kommer att kriga som fan”

Av: 

Jonatan Fast

FOTBOLL

Siggi: Vi har tappat vinnarmentaliteten

Siggi Jónsson och Djurgårdsfamiljen har varit en problemfri kärlekssaga sedan han i december 2006 kom till klubben. Men nu blåser nya vindar ute på Kaknäs och i DIF-kvarteren på Östermalm. Någonting har hänt med 2000-talets svenska gigant.

– Vi har tappat vinnarmentaliteten. Att hitta den igen är vår viktigaste uppgift just nu, säger Siggi Jónsson till Sportbladet.

Det ser inte särskilt ljust ut om man tittar på sammanställningen här intill.

Upplever du din första riktiga motgång som tränare för Djurgården?

– Ja, för oss tränare är ju det här vår första motgång i Djurgården. Vi hade inte förlorat två matcher i följd innan vi förlorade mot Kalmar (5–1) och Hammarby

(2–0) innan uppehållet. Vi har pratat om att det är viktigt hur vi hanterar det här. Att vi lär oss något av motgångarna.

”Tog hårt på mig”

Hur har du påverkats personligen?

– Det har inte varit lätt men jag vet ju att livet går vidare. Man hann knappt tänka eller koppla av mellan matcherna när det var som värst. Det tog hårt på mig faktiskt, det måste jag erkänna.

För att få ett miljöombyte och för att få ladda upp det mentala batteriet så har du bland annat besökt Turkiet och Danmark under ledigheten. Vad gav det dig?

– Jag är en hungrig tränare och det jag hatar mest av allt är att förlora fotbollsmatcher. Jag åkte bort, stängde av telefonen helt, spenderade tid med mina barn och bara kopplade av. Det var viktigt för mig. Nu känner jag mig fräsch och redo att börja om igen.

Vilka anledningar ser du till att ni befinner er i den här situationen?

– De sista matcherna var riktigt jobbiga. Vi hade en alldeles för tunn trupp och när vi fick skador på våra nyckelspelare fungerade det inte längre. Belastningen på de pådrivare som var kvar, till exempel Markus Johannesson, blev för stor och vi blev ett trött lag. Speciellt när Mattias Jonson gick sönder kände jag att vi tappade mycket. Och så: förlorar man tappar man självförtroendet.

– Först vill jag säga att det ändå ser ut som att vi är på väg att hitta den igen. Så ser det ut på träningarna. Vinnarmentaliteten försvann i och med att våra viktiga spelare skadades, det är solklart så. Man hade hoppats att de som kom in hade tagit ytterligare ett kliv.

Hur ska ni göra för att ta er ur det här på ett konstruktivt sätt?

– Vi kommer att kriga som fan i början, vi måste vinna tillbaka självförtroendet och bli mentalt starka igen. Det spelar ingen roll vilka vi möter. Vi ska bestämma oss för att göra bra ifrån oss. Vi ska vara med däruppe och vi ska visa järnvilja. Vi ligger lite efter och får jaga men det kan vara en fördel, så småningom kommer det att vända.

”Jag är högst ansvarig”

Ni har en del att svara upp för nu?

– Jag litar på att killarna vet vad det handlar om. Även om jag är högst ansvarig för resultaten så kan jag inte göra mer än att förbereda dem, jobbet ute på planen måste de göra själva. Men den här situationen kräver att också jag har ett större fokus.

Finns det något annat ni kan göra än att löpa mer och tackla mer?

– Det är en mental grej också, spelarnas inställning. Att fan offra sig i det läget, inte släppa till skott, över min döda kropp att bollen går på mål, liksom. Vi måste vara mer aggressiva i försvarsspelet, vi har ju stora killar. Men jag är inte orolig. Vi har hungriga spelare och med våra nya killar tror jag på en bra höst.

Tycker du att brottsmisstankarna mot er klubbdirektör Bosse Andersson har påverkat er?

– Nej, det har inte påverkat oss. Det handlar om hans privata liv. Han har fullt stöd från tränarna. Den senaste veckan har han värvat spelare som många klubbar har varit ute efter.

Nyförvärven Patrik Haginge och Prince Ikpe Ekong debuterade i träningsmatchen mot Örebro SK (förlust med 3–0), får de godkänt?

– Patrik Haginge gjorde det bra. Ekong också med tanke på att han inte fick spela några träningsmatcher med Gais eftersom de visste att han var på väg bort. Vi behövde en bollvinnare med tyngd på mittfältet, därför tog vi in Ekong.

Han bildade ju innermittfält med Lance Davids mot Örebro SK. Det kan bli så i omstarten mot Elfsborg också eller?

– Det kan mycket väl bli så. Lance spelar på mittfältet i Sydafrikas landslag.

Vad är det som ni framför allt måste korrigera i spelet?

– Förut vann vi boll högt upp i planen mycket oftare. Det är något jag vill se i höst igen. Därför har vi nött på den kollektiva pressen. Det ska underlätta för backlinjen.

Och när det gäller anfallsspelet?

– Vi måste göra fler mål. Så är det. Därför har jag varit på ytterbackarna om att det är viktigt att de fyller på. Vi har också övat in ett par alternativa uppspel. Sen har vi ju en sydafrikan, Katlego Mashego, som provspelar för oss. Vi letar ersättare om Quirino försvinner till Sydkorea. Som sagt: en del spelare är på väg tillbaka och jag känner mig positiv trots allt.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF

Djurgårdens IF Fotboll

Örebro SK