Hammarby ifatt AIK i toppstriden: ”1–0 är också tre poäng”

Muamer Tankovic hjälte när serien vände

avDaniel Sörensen, Frida Fagerlund, Jacob Larsson

1 av 2 | Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYR≈N

Trelleborg såg länge ut att stjäla viktiga poäng från Hammarby i den allsvenska guldstriden.

Men efter en timme såg Muamer Tanković, som gjorde matchavgörande 1–0, till att de grönvita nu har lika många poäng som serieledande AIK.

– Ni ska inte räkna bort oss ur guldstriden, absolut inte. Vi är där, säger han.

För sex dagar sedan bortabesegrade den allsvenska tabelltvåan Hammarby Trelleborg med 3–1 – en av målskyttarna då hette Muamer Tanković.

När lagen möttes igen i Stockholm stod 23-åringen åter i huvudrollen.

Efter dryga timmen blev han frispelad i straffområdet efter en fin passning av Jiloan Hamad, vände bort sin försvarare och satte 1–0, trots att både målvakten Marko Johansson och en försvarare var på bollen.

– Det var skönt att göra 1–0-målet, men samtidigt ska vi vinna med mer. Det var ett fint mål också tycker jag, säger Tanković, som nu gjort mål tre matcher i rad.

– Målformen börjar rulla in nu. Jag tar lite fler löpningar in i boxen och bollarna börjar komma in nu. Det är bara att placera in dem.

Superchans för Hümmet

Trots en superchans för Deniz Hümmet i matchens slutminuter kunde Hammarby relativt enkelt bärga tre poäng och gå upp på 36 poäng i den allsvenska tabellen, lika många som ledaren AIK. Men de svartgula rivalerna har bättre målskillnad (+3).

Enligt Tanković har Hammarby fortfarande mer att ge.

– Ni ska inte räkna bort oss ur guldstriden, absolut inte. Vi är där, säger han.

”Gör en svag första halvlek”

Lagets tränare Stefan Billborn var också nöjd med segern, trots att den satt långt inne.

– Vi gör en svag första halvlek. De drar ner på tempot och vi går rakt i fällan. Vi duttar med bollen och går på planen i stället för att löpa, säger han efter matchen.

– Det var skönt att vinna med 1–0. Det är också tre poäng.

”Ett jävla sätt att fira födelsedagen på...”

För Trelleborg går det tyngre. Skåningarna har endast lyckats ta en poäng på de senaste sex matcherna och ligger alltjämnt kvar som nästjumbo med tolv poäng.

Lagets frispråkige tränare, Patrick Winqvist – som dessutom fyllde år i dag – var missnöjd med förlusten, men påpekade att han såg goda tendenser i spelet.

– Det var ett jävla sätt att fira födelsedag på. Men vi gör en ganska stark insats. Det hade med lite tur kunnat bli 1–1. Spelar vi så här framöver kommer det att räcka till poäng, det tror jag, säger han efter matchen.

Nästa match för Hammarby är på bortplan mot toppkonkurrenten Norrköping. Trelleborg tar emot Sundsvall hemma på Vångavallen.

ARTIKELN HANDLAR OM