Fotboll

Två fotbollsdomare fast i polisrazzia

Av: 

Fredrik Jönsson

Jonathan Berntsson

FOTBOLL

Tre personer har blivit gripna

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Två fotbollsdomare som dömt i division två har gripits av polisen.

Enligt DN har en razzia genomförts i södra Sverige efter utredningar som är gjorda kring matchfixning.

– Oavsett vad som har hänt i det här fallet är det glädjande att polis och åklagare prioriterar det här, lägger ner resurser, säger förbundsjuristen Anders Hübinette, som jobbar med matchfixing på förbundet.

I höstas stod en 24-årig fotbollsspelare åtalad för matchfixning, men friades av Jönköpings tingsrätt.

Under tisdagen genomförde polisen en razzia i tre städer i södra Sverige och då greps tre personer, varav två har dömt division två-fotboll. Dagens Nyheter skriver att den äldre av de två domarna har en koppling till 24-åringen.

Domaren ska tillsammans med den yngre kollegan ha dömt en match i tvåan under fjolårssäsongen och det är denna som misstankarna om matchfixning ska gälla. Matchen ska inte tidigare vara omskriven i medier i ett sådant här sammanhang.

Åklagaren bekräftar

Den tredje mannen misstänks vara en del av en internationell organisation som ligger bakom flera uppgjorda matcher i Sverige. Också en fjärde man kan vara inblandad – och han ska snart ställas till rätta i Oslo efter en matchfixningsskandal i Norge.

– Det enda jag kan säga är att tre av de här personerna har gripits och anhållits under dagen, säger Johan Lindmark, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till DN.

De tre personer som är anhållna misstänks för grovt bedrägeri.

Det bekräftas av advokaten Jonas Carlsson, som är försvarare till en av männen.

– Jag kan bara bekräfta att min klient är misstänkt för grovt bedrägeri, säger Carlsson.

Svenska Spel säger att de inte polisanmält den berörda matchen. Fler personer kan komma att gripas.

Jobbar hårt med de här frågorna

Sportbladet har pratat med förbundsjuristen Anders Hübinette som jobbar med matchfixing.

– Vi har av naturliga skäl inte fått mer information än vad som står i den här artikeln. Det är ju förundersökningssekretess som gäller, och det gäller även i förhållande till oss. Vid alla sådana här ärenden hjälper vi polisen med den informationen som vi kan delge, säger han.

– Av de uppgifterna som har kommit fram kan jag säga att det inte är en match som vi har polisanmält själva, utan det är i sådana fall en utredning som polisen har initierat på egen hand.

Misstänkta fall har ökat de senaste åren och förbundet jobbar hårt med de här frågorna.

– Man ska inte utesluta att det kan förekomma bland domare med, inte bara spelare. Men några domare har vi inte anmält för en sådan här sak, än så länge, säger Hübinette.

– Oavsett vad som har hänt i det här fallet är det glädjande att polis och åklagare prioriterar det här, lägger ner resurser på det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!