Succébyte gav poäng

FOTBOLL

Det behövdes ett lyckobyte för att Häcken skulle rädda 1–1 och en poäng mot nästjumbon Mjällby.

Martin Ericsson och Alexander Jeremejeff hade knappt hunnit komma in på Gamla Ullevi innan de båda i högsta grad var inblandade i Häckens 1–1 kvittering.

Duon kom in när mindre än en kvart gått av den andra halvleken och tabellfyran låg under mot nedflyttningskandidaten Mjällby.

Det tog tre minuter - sedan väggade Ericsson/Jeremejeff fram Rena Makondele till ett friläge – och en sådan möjlighet missade inte den interne skyttekungen.

– Vi ville få bättre offensiv balans och mer tryck mot Mjällbys försvar. Jag vet inte hur vanligt det är att två avbytare är inblandade i ett mål så snabbt men det blev bra för oss, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

Annars handlade det mest om ineffektivitet hos Hisingslaget. 1 276 åskådare – sämsta publiksiffran i år – såg hemmalaget dominera både spel och bollinnehav men praktiskt taget alltid utan resultat i målprotokollet.

"Borde förvaltat lägena bättre"

– Vi har ett antal lägen som vi borde kunnat förvalta bättre, säger Peter Gerhardsson. Vi försökte forcera men hade inte kvalitet i den sista sjättedelen av planen.

Häcken har haft svårt med målskyttet i flera av de allsvenska matcherna på slutet, 4–1 segern mot Halmstad undantagen.

– Det kan handla om olika orsaker. Trötthet, teknik, taktik eller rent mentalt. Att göra mål är en spetskvalitet, säger Peter Gerhardsson som också räknar med att den forne allsvenske skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson ska börja hitta målet igen.

Islänningen har spelat sju matcher utan mål för Häcken och missade ett par upplagda lägen den här lördagen.

– Han behöver fler matcher och vi hoppas att det lossnar snart.

Första målet för Enarsson

Mjällby tog tidigt ledningen genom allsvenska färskingen Joel Enarsson. Mjällbyforwarden som nyligen kom från div 2-laget Asarum gjorde sin andra allsvenska match och sitt första mål när han elegant nickade in ett inlägg från Danny Ervik redan i den 8:e minuten.

Tränaren Anders Linderoth fick vaska om en del i den tänkta uppställningen sedan två av spelarna insjuknat under natten mot lördagen.

– Vi försökte täppa till ytorna och hade hoppats på fler kontringsmöjligheter. Men det är bara att erkänna att Häcken tog över spelet ju längre matchen led.

– Men vi ber inte om ursäkt för den här poängen. Vi ligger illa till och kämpade hårt för att få med oss en poäng hem, säger Anders Linderoth.

URBAN TJERNBERG/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

BK Häcken