Affären stoppades av spelarens präst

FOTBOLL

AIK:s galna fönster med Quaison, Markkanen, Silva, Bahoui och Real Madrid: Fruktade att han var med i Blåsningen

1 av 5

En affär stoppad av en präst, en Guidetti-nobb, en framtida rekordaffär och vad Björn Wesström fruktade var en ofrivillig medverkan i tv-programmet Blåsningen.

Så låter det när AIK:s sportchef sammanfattar transfersommaren.

– Det är det konstigaste samtalet jag fått, säger Wesström om när Real Madrid ringde under avfrostningen av frysen.

AIK:s sportchef Björn Wesström gästade Sportbladets silly season-studio under månadagens deadline day. Då avslöjades bland annat en försäljning som klubben bommade under sommaren. På grund av en präst.

– Vi fick ett konkret bud på en spelare som valde att avböja med argumentet att hans präst hade sagt att om det inte kändes rätt i hjärtat så skulle han inte ingå i den här affären. Där blev det ingen affär utan ytterligare en repa i Wesströms telefon, sa Björn Wesström.

Kräver mer än 25 miljoner för Bahoui

I sändningen antydde Wesström vidare att Sirius skyttekung Stefan Silva är aktuell för AIK, något Alexander Milosevic och Nabil Bahoui gjort sitt för att få igenom.

– Jag vet inte vem som är hans agent, om det är Nabil eller Alex. Eller båda, kanske. Det är jättehärligt. Jag tycker det är jävligt härligt att vi har den dynamiken i AIK att spelare kan driva fruktansvärt partiska frågor.

Sportchefen berättade vidare att AIK försökte få John Guidetti till laget men fick nobben samt att ambitionen är att i framtiden sälja Nabil Bahoui som den dyraste spelaren i klubbens historia. Det skulle betyda en prislapp på över 25 miljoner kronor.

Men trots den ambitionen, och den stora försäljningen av Robin Quaison till Palermo, så finns det ingenting som slår Eero Markkanens transfer när det kommer till minnesvärda ögonblick. Finländaren lämnade AIK efter bara halvår för spanska storklubben Real Madrids b-lag – till en kostnad av mellan 20 och 36,7 miljoner kronor. En potentiell rekordaffär som började hemma i Björn Wesströms kök.

– Deras vd ringde direkt till mig när jag stod och frostade av frysen. Tanken slog mig att det inte var på riktigt. Det är nog det konstigaste och bästa samtalet jag fått, säger Wesström.

Efter att han lagt på ringde Wesstörm upp tränaren Andreas Alm och vd:n Thomas Edselius. Deras reaktion var ungefär densamma som hans egen: Är det sant?

– Det visste jag ju inte riktigt. De (Real Madrid) bjöd ju ner mig så jag bad om att få en officiell inbjudan: ”Med all respekt men du måste förstå att det här är en märklig situation så jag kommer be dig om att verifiera det här på olika sätt så att jag förstår”. På planet ner tänkte jag faktiskt att kommer de ut något gäng med kameror och blommor och klappar händerna så har de gjort det riktigt bra. Då får jag lyfta på hatten. Men det var en chansning jag var beredd att ta.

Hittades av Zidane – på Youtube

Hur fick de upp ögonen för Eero?

– Det var hans nuvarande tränare Zinedine Zidane som på något sätt kommit över videoklipp på honom.

På Youtube?

– Ja, fast exakt vilken distributör av klipp vet jag faktiskt inte.

Han kanske bara såg kanonmålet mot Djurgården.

– Det kan mycket väl vara så och så började de fundera lite... Han har fysiska kvalitéer som inte så jättemånga har. Letar man efter det kanske man snubblar på honom.

Efter att legendaren Zidane sett klipp på Markkanen så studerade Real även finländaren på plats. Sedan värvades 23-åringen – som Björn Wesström tror kan gå hela vägen inom klubben.

– De värvar i stort sett aldrig internationellt till sitt andraalag. Det här är vad jag tror och vad jag förstår en satsning för att Zidane ska få det han vill och göra bra saker för honom. Jag tror Zidane är deras plan över tid.

Tror du Markkanen kan nå a-laget?

– Det är klart att de är oerhört svårt, du konkurrerar med alla spelare i hela världen. Alla vill ha den chansen han får vilket är häftigt på många sätt. Men han har ju chansen, det man kan konstatera. Han är där och har möjlighet göra intryck på Zidane som kanske över tid ska vara boss i Real Madrid. Gör han rätt intryck kanske det räcker med att Zidane har en idé att de där åtta minuterna i den här matchen kommer vara avgörande för min framgång eller inte. Då kan det hända.

ARTIKELN HANDLAR OM