Uefa står upp mot Putin

FOTBOLL

Vägrar erkänna ryska matcher som spelas i Krim

Uefa gillar inte hur Ryssland har hanterat situationen i Krim.

Nu beslutar fotbollsorganet att man inte tänker erkänna de matcher som spelas av Krim-klubbar som organiseras av den ryska fotbollsunionen.

Foto: Michel Platini, Uefa–president.

Att situationen i den numera ryska delstaten Krim länge har varit extremt känslig är ingen nyhet. När den ryska fotbollsunionen välkomnade Krim-klubbarna Simferopol, Sevastopol och Zjemtjuzjina Jalta att delta i tävlingsspel i Ryssland tidigare i sommar krävde det ukrianska fotbollsförbunder att Fifa och Uefa skulle straffa unionen.

Nu har i alla fall Michel Platini och Uefa bestämt sig för vems sida man står på.

Vägrar erkänna matcherna

I ett pressmeddelande skriver fotbollsorganet att man inte tänker erkänna de fotbollsmatcher som spelas av Krim-klubbar och organiseras av Ryssland.

”Mot bakgrund av komplexa, svåra och politiska överväganden finns en överenskommelse när det gäller situationen i Krim. Uefa Emergency Panel har beslutat att alla fotbollsmatcher som spelas av Krim-klubbar och organiseras av den ryska fotbollsunionen inte kommer att erkännas av Uefa tillsvidare”, står det bland annat i uttalandet på fotbollsorganets hemsida.

Uefa skriver vidare att de inte önskar hindra klubbarna från att spela fotboll och att både Uefa och Fifa hoppas att den ryska fotbollsunionen och det ukrainska fotbollsförbundet håller diskussioner för att försöka hitta en gemensam lösning.