Skickade presidenten – höjde med miljoner

Foto: TT
FOTBOLL

GÖTEBORG. Om Sam Larsson, 21, gör det bra i Holland kan IFK Göteborg få närmare 20 miljoner kronor för mittfältaren.

För lite tycker många supportrar.

– Jag tycker vi ska vara nöjda, säger sportchefen Mats Gren.

I dag blev det officiellt bekräftat av IFK Göteborg själva det som Sportbladet avslöjade för en vecka sedan: Sam Larsson flyttar till holländska Heerenveen.

I kväll har vänsteryttern landat i Amsterdam, åkt norrut mot Heerenveen där han under onsdagen kommer genomgå en läkarundersökning och slutföra de sista detaljerna i det personliga kontraktet.

Ingen av klubbarna vill kommentera vad affären kostar, men från olika källor erfar Sportbladet att Heerenveen betalar kring 15 miljoner kronor direkt för Larsson.

AIK tackade nej

Om 21-åringen uppnår ett visst antal matcher kan den summan stiga till närmare 20 miljoner kronor och IFK Göteborg får även en procentandel vid en vidareförsäljning.

Fem procent av den totala övergångssumman ska dock delas mellan IFK Göteborg och moderklubben IK Zenith.

– Jag kommenterar inga summor, säger Mats Gren.

Heerenveen ska även ha varit intresserade av AIK:s Nabil Bahoui, men Solnaklubben ska tidigt tackat nej eftersom de krävde betydligt mer än 15 miljoner kronor för yttern.

Många IFK Göteborgssupportrar tycker att ni får för dåligt betalt för Sam Larsson.

– Jag tycker vi kan vara nöjda. Det är en bra betalning och en bra uppgörelse, säger Gren. Man måste känna till alla fakta för att kunna göra den bedömningen också.

– När Sam förklarade för mig i söndags definitivt att han verkligen ville flytta så är det svårt för oss att stoppa spelaren. Han har 1,5 år kvar på kontraktet. Hade vi sagt nej hade han sannolikt inte förlängt avtalet.

– Det görs inte så många transfers under vinterfönstret och nästa sommar – hur mycket hade vi fått betalt då? undrar Gren.

Sa första blankt nej

Enligt Sportbladets holländska källor gick också Heerenveen upp rejält i sitt bud till IFK Göteborg.

Det ursprungliga förslaget låg under tio miljoner kronor och då sa Göteborg blankt nej.

Heerenveen skickade då sin president, Jelko van der Wiel, för att se Halmstad-IFK Göteborg. En match där Sam Larsson hade en rejäl uppvisning på vänsterkanten – och därefter gick priset upp till över 1,5 miljon euro i de efterföljande förhandlingarna.

Till holländsk media har Heerenveen meddelat att det sannolikt är slutvärvat efter Larsson, eftersom transfern blev dyrare än beräknat.

För IFK Göteborgs del återstår att se om Sam Larsson blir den siste spelaren som lämnar klubben i detta transferfönster.

Enligt Daily Mail ska klubbar som West Bromwich, Brighton and Celtic vara intresserade av att värva May Mahlangu för 5,5 miljoner kronor.

– Jag har inte hört något från någon klubb eller något från Mahlangu själv eller hans agent, säger Mats Gren.

ARTIKELN HANDLAR OM