Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Barcelona som ett plockepinn

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Småskakiga tider - räddades av en Suarez-missil

Suarez frälste Barça.
Foto: GETTY IMAGES
Suarez frälste Barça.

Ett par favoritfall, ett polskt hattrick och ett Camp Nou som fick svettas in på slutminuterna.

Det var en mellanrunda i Champions League, men några tendenser kan vi redan se i Europa.

Hur mycket Premier League-älskarna än bepansrar sig kommer det att blåsa snålt på de brittiska öarna i höst.

Det är småskakiga tider för FC Barcelona. Lionel Messi är tvåmånadersskadad, Katalonien håller på att bryta sig loss från det spanska fastlandet och transferförbudet i somras börjar ge sig tillkänna.

Luis Enrique kom till match utan flera andra grundbultar och viktiga avbytare; Vermaelen, Rafinha, Bravo och Adriano var borta, Jordi Alba just tillbaka från skada och placerad på bänken.

Alla var där ändå, Leo Messi på kryckor, Adriano på läktaren, Shakira i en loge ätandes godis.

Mest mest närvarande var ändå Bayer Leverkusen, som öppnade bäst och slet sig till en välförtjänt ledning efter dryga tjugo minuter på en hörna där Barçaförsvararen Mathieu fuskade med markeringen vid Ter Stegens missade rensning.

Barcelona ungefär som ett plockepinn

Den oavgjorda matchen mot Roma senast öppnade dörren på glänt till debatten om huruvida Barcelona är lite mer sårbart i år. Jag vill ju inte tro det, inte när fullt manskap står på gräsmattan inför viktiga uppdrag. Men när man börjar plocka bort vitala delar, en Messi här, en Alba där, är FC Barcelona ungefär som ett plockepinn; några stickor kan man dra bort utan att helheten rubbas, men till slut börjar lagbygget skaka och då faller saker snabbt ihop.

Okej, det där var en halvbra metafor, men betydligt bättre än Barcelonas inledande 45 minuter på Camp Nou. Det är sällan man ser katalanerna bli utspelade på hemmaplan, men trots bollinnehav hade man absolut inga lösningar med sig in i omklädningsrummet efter första halvlek.

När Chicharito brände ett jätteläge i andra halvlek (han hade haft ett lika bra i första) räddade han sannolikt poäng åt Barcelona i matchen och några minuter senare slarvade Sergio Roberto (Sergio who?) in kvitteringen för hemmalaget. Ett par minuter senare gjorde Luis Suárez honom sällskap i målprotokollet med en missil som kom från absolut ingenstans och landade hårt i högra krysset.

Barcelona har ju en tendens att reda ut även riktigt prekära lägen, helt enkelt för att det finns så mycket kunnande i de 22 fotbollsfötter de ställer ut på planen.

Inte Englands säsong

Det betyder inte att segern inte blev dyrköpt för Luis Enriques gäng. Halvvägs in i andra halvlek linkade Andrés Iniesta av planen och tog sig åt insidan av låret.

De första rapporterna gör gällande att Iniesta blir borta i en månad, vilket innebär att klubben helt plötsligt inte har någon lagdel intakt.

Bayern München har inte riktigt de problemen. Robert Lewandowski våldförde sig på Dynamo Zagrebs portugisiske målvakt Eduardo med ett hattrick, något som ger honom den angenäma statistiken tio mål på de senaste tre matcherna för den tyske ligaledaren. I samma grupp ligger Arsenal sist och kippar poänglöst efter andan efter förlust mot Olympiakos hemma på Emirates i kväll. Chelsea gick samma öde tillmötes mot Porto och de båda Manchester-lagen har noll poäng när de går in i andra omgången i morgon.

Det är tidigt att dra slutsatser, och det är troligt att Chelsea i alla fall krånglar sig förbi Dynamo Kiev i sin grupp, men mycket pekar på att det här inte är de engelska lagens säsong i Europa heller.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.