”Bedrövligt för svensk fotboll att det sker”

avAndreas Käck, Fredrik Jönsson, Stefan Holm

Stefan Batan besviken på bengalavbrotten

1 av 5

Det andra halvleken i derbyt mellan AIK och Hammarby försenades med cirka 25 minuter.

Röken från tända bengaler gjorde att det inte gick att spela.

– Det är bedrövligt för svensk fotboll att det här sker, säger Hammarbys Stefan Batan.

Spelarna: De är allsvenskans bästa och värsta fans

AIK besegrade Hammarby med 2-0 i derbyt på måndagskvällen. Matchen tvingades till ett avbrott på 25 minuter på grund av pyroteknik.

Den andra halvleken hann knappt starta innan det tändes bengaler – det var massor med pyroteknik i AIK:s klacksektion.

Det gjorde att domaren Mohammed Al-Hakim fick avbryta matchen.

En protest

C Mores reporter Jonas Dahlquist menade att det var en protest från AIK:s fans efter att man har minskat ner antalet platser på ståplats för att få bukt med problemen med bengaler.

– De borde sätta in några slags fläktar som suger ut röken om de nu inte kan lösa den här maktkampen med fansen och polisen. Det är förbannat trist helt enkelt, säger C Mores expert Olof Lundh.

Halvtimmes långt avbrott

Hammarbys Stefan Batan var irriterad efter matchen.

– Personligen försöker man skita i det, men ska jag prata för 90 procent av arenan tycker jag nog det är bedrövligt för svensk fotboll att det här sker. Det drabbar lagen, det drabbar familjer med barn som ska hem och sova, de ska till skolan i morgon och ville se en rolig match. Så jag tycker att det är bedrövligt att vi inte har något straff eller någonting för att ta bort det här. Det fördröjer matchen med en halvtimme, säger Batan.

– Om jag var en sådan som satte lagar hade vi haft grova lagar. Det är skitsvårt att säga, man får sätta en rejäl böter, någonting som gör att det förändras.

”Extremt jobbigt”

Han vill inte ha några bengaler på ett derby om det leder till långa avbrott i spelet.

– Nej, absolut inte. Det finns mycket annat som kan göra det fint. Inte när det tar en halvtimme för att dra igång en match.

Han fick medhåll av lagkamraten Johan Persson.

– Det är extremt jobbigt, man vill bara köra igång. Och sen kommer avbrott, sedan ett avbrott till efter målet, det är frustrerande, säger han.

– Det här var extremt, jag har aldrig varit med om något så här länge. Röken verkar aldrig försvinna heller. Så här kan vi inte ha det, det funkar inte.

”Vi är professionella”

Henok Goitom, som gjorde ett av målen i 2-0-vinsten, bryr sig inte om avbrotten.

– Det stör mig absolut ingenting. Jag stod i gången och värmde upp lite. Börjar man fokusera negativt på det så har man redan förlorat på det innan matchen har börjat, säger han.

– Jag kan acceptera att folk inte gillar bengaler och sådana grejer. Men jag har varit i Spanien där det har varit väldigt tråkigt och så vidare, så jag gillar när det är bengaler under matchen. Stämningen är hur bra som helst.

Noah Sonko Sundberg gjorde AIK:s andra mål.

BILDEXTRA: Hitta dig själv i publikhavet på Friends

ARTIKELN HANDLAR OM