FIFA-skandalen

Blatter och Platini stängs av – i åtta år

Av: 

Rasmus Hammarström

FOTBOLL

Beslutet taget av Fifa i dag – se presskonferens med Sepp Blatter

Fotbollspamparna Sepp Blatter, 79, och Michel Platini, 60, straffas hårt.

På måndagsförmiddagen togs beslutet av Fifas etiska kommitté att stänga av båda från all fotboll.

I åtta år.

Den avgående Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini stängdes av 90 dagar i oktober av Fifas etiska kommitté. Anledningen till avstängningen var misstankar kring en penningtransaktion i februari 2011 från Sepp Blatter till Michel Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

Båda parter har hävdat sin oskuld och överklagat med förklaringen från båda pamparna att det handlade om en lönebetalning från arbete Michel Platini utfört för Fifa, nio år efter arbetet påstås ha ägt rum. Men ett anställningskontrakt kunde aldrig presenteras av varken Sepp Blatter eller Michel Platini och deras respektive överklagan blev avslagen. Nu straffas duon hårt av Fifas etiska kommitté.

Gäller all fotboll

Det internationella fotbollsförbundets(Fifa) etiska kommitté har på måndagen fattat beslutet att stänga av Sepp Blatter och Michel Platini i åtta års tid från allt fotbollsrelaterat. Avstängningen berör såväl nationell och internationell fotboll, administrativt eller sportsligt, och träder i kraft med omedelbar verkan. Dessutom bötfälls de av Fifas etiska kommitté. Sepp Blatter ska betala motsvarande 430 000 kronor och Michel Platini 690 000 kronor.

I pressmeddelandet skriver Fifa att Sepp Blatter inte har lyckats i varken de muntliga förhören eller i det skriftliga utlåtandet, att demonstrera en laglig grund för utbetalningen. De skriver vidare i beslutet att pamparna har missbrukat sina positioner.

Vidare formuleras det att den avgående Fifa-ordförandens agerande inte har respekterat alla tillämpade lagar och förordningar samt Fifas regelverk. I beslutet stå det även att Michel Platini inte har förstått betydelsen av sina uppgifter och inte har agerat med trovärdighet eller integritet.

Planerad Fifa-kandidatur

Noterbart i detta fallet är även att Michel Platinis planerade kandidatur till att efterträda Sepp Blatter fått sig en nytt hårt bakslag. En ersättare ska väljas den 26 februari och nu talar väldigt lite för att det blir fransmannen som får ta över ordförandeposten i Fifa.

Sepp Blatters representant har enligt Sky Sports bekräftat att han överklagar beslutet till idrottens internationella skiljedomstol, CAS. Även Michel Platini kommer att överklaga beslutet.

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska de förändra världsfotbollen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FIFA-skandalen

Sepp Blatter

Michel Platini