”Jag pratade endast med Zlatan om det”

FOTBOLL

Hamren om beslutet: Jag lämnar landslaget

1 av 2

Den 4 november 2009 presenterades Erik Hamrén som svensk förbundskapten.

Drygt sex år senare meddelade 58-åringen på måndagen att han lämnar posten efter sommarens EM-slutspel.

– Jag hade egentligen bestämt mig före playoff-matcherna mot Danmark, säger Hamrén.

Två EM-slutspel, ett missat VM-slutspel och mannen som fick föra det svenska landslaget in i nya hemmaborgen Friends Arena. Med det arvet lämnar Erik Hamrén förbundskaptensposten för det svenska herrlandslaget i fotboll.

”Pratade med Zlatan i går”

Inne i Friends Arenas katakomber bekräftade 58-åringen på måndagen att EM-slutspelet i Frankrike i sommar blir hans sista.

– Jag har fattat beslut om att sluta som förbundskaptenen när mitt kontrakt löper ut efter EM. Det är ett beslut som mognat fram under fjolåret. Jag hade egentligen bestämt mig före playoff-matcherna mot Danmark men när jag berättade för mina närmaste medarbetarna och hustrun efter sista Danmarks-matchen tyckte de att jag skulle fundera lite till. Så när landslaget reste till Dubai den 2 januari hade jag funderat klart. Då fanns det ingen tvekan, säger Hamrén och fortsätter:

– Jag har haft svensk fotbolls finaste och bästa jobb i snart 6,5 år och det har varit en fantastisk tid. Det är inte slut än. Minst sju landskamper återstår så vi ser verkligen fram emot EM i sommar, vi ska göra en bra prestation och ett bra resultat. Men efter EM känns det rätt att sluta. Att någon annan tar över. Det är dags för mig att göra något annat.

Hade du någon kontakt med spelarna innan beslutet?

– Jag har bara haft kontakt med en spelare och det var med Zlatan i går kväll efter PSG-matchen eftersom han är min kapten. Så han fick slippa veta det via media. Men vårt snack stannar mellan oss. I alla fall från min sida.

Förbundet: Vi är väldigt nöjda

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berömmer också Hamréns insats för svensk fotboll.

– Vi respekterar Eriks beslut. Tittar vi tillbaka så tog vi oss till EM 2012, kom tvåa i VM-kvalgruppen bakom omöjliga Tyskland och var en hårsmån från att ta oss till VM i Brasilien i playoff och nu är vi i EM i Frankrike 2016. Vi är väldigt nöjda med det och nu hoppas vi sommarens EM-slutspel också ska bli något alldeles extra.

Vad Erik Hamrén komma göra efter EM är oklart.

– Vi får se. Det beror på vad som dyker upp. Jag har fortfarande ett sug efter att hålla på med fotboll men om inget intressant dyker upp har jag inget emot att ta en paus heller. Jag har inte stängt några dörrar varken för landslags- eller klubblagsfotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM