Arenakris för AIK: Tvingas till Tele2

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

... och framöver blir det ännu värre för AIK

Foto: TT

AIK blir återigen snuvade på Friends Arena.

En eventuell kvalmatch mot Panathinaikos spelas på Tele2 Arena.

Vad än värre är: om AIK går till gruppspel i Europa League kommer matcherna inte kunna spelas på någon av arenorna.

– Vi är i en mycket bekymmersam sits, säger vd:n Mikael Ahlerup.

Det är en prekär situation för AIK. Stockholm har två hypermoderna arenor. Problemet för huvudstadens elitklubbar? Båda arenorna är multiarenor som drivs av driftsbolag med intressen som emellanåt kolliderar med idrottens.

Om AIK besegrar FC Europa i den andra kvalrundan till Europa League väntar Panathinaikos den 28 juli. Sportbladet kan berätta att AIK kommer tvingas spela hemmamötet mot den grekiska storklubben hemma hos värsta rivalerna på Tele2 Arena. Det är sedan tidigare helt andra evenemang inplanerade på Friends Arena det datumet.

– Det är korrekt, bekräftar vd:n Mikael Ahlerup för Sportbladet.

"Arenan blir uppbokad"

Han är mycket tacksam för att AIK får spela på Tele2 Arena, men betonar att det rent sportsligt skadar klubben.

– Jag har respekt för att Friends Arena måste få in så många evenemang de kan på arenan – jag hade agerat likadant om jag drev driftbolaget – men då hamnar också AIK i en mycket bekymmersam sits. Grejen är att Coldplay, Beyonce och andra artister planerar datumen för sina världsturnéer 18 månader innan de går av stapeln. Arenan blir uppbokad innan vi vet om vi ens kvalificerat oss för Europaspel, säger han.

Får spela utanför Stockholm?

Men problemen slutar inte där för AIK. Om laget går hela vägen till Europa League har de ingen möjlighet att spela gruppspelsmatcherna vare sig på Friends- eller Tele2 Arena utan får med all sannolikhet flytta arrangemangen till en Uefa-godkänd arena utanför Stockholm. Det finns nämligen sex officiella gruppspelsdatum, och klubbarna får inte reda på om de börjar hemma eller borta förrän senare. Den valda hemmaarenan måste därmed vara tillgänglig under samtliga datum, då AIK inte får alternera mellan arenor i gruppspelet.

”En förlust för svensk fotboll”

Stockholm Horse Show på Friends Arena och Justin Bieber på Tele2 Arena är två evenemang som krockar med höstens Europa League-datum.

– Ingen av arenorna är tillgängliga för oss. Vi har alltså två helt nya arenor i Stockholm, men vi kan inte använda någon av dem.

Var ska ni spela om ni går till gruppspelet?

– Vi tittar på alternativ och vill inte kommentera det ännu. Jag vill poängtera att det inte är någon kritik mot Friends eller Tele2, men om vi – det gäller Djurgården och Hammarby också – inte kan använda någon av våra nybyggda arenor i Stockholm för Europaspel är det en förlust för svensk fotboll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM