Umeå IK åker ur allsvenskan

Foto: BILDBYRÅN

avMalin Wahlberg

FOTBOLL

De har tagit sju SM-guld, vunnit Champions League två gånger och är Sveriges mäktigaste damlag under modern tid.

Nu har Umeå IK åkt ur allsvenskan efter 19 raka säsonger i högsta serien.

– Jag tycker att det är orättvist att vi åker ur, säger Hanna Folkesson.

Under 2000-talet hade Umeå IK sin storhetstid med spelare som Hanna Ljungberg, Malin Moström och Marta. Laget vann sju SM-guld mellan 2000 och 2008 och vann Womens Cup, nuvarande Champions League, 2003 och 2004.

Men nästa säsong spelar Umeå IK i elitettan. Umeå var tvingat att vinna den helt avgörande matchen mot Kristianstad samtidigt som Mallbacken inte fick ta tre poäng mot Rosengård.

För Kristianstad gällde det att inte tappa poäng mot Umeå för att laget skulle få spela vidare i allsvenskan nästa säsong.

Det var med andra ord mycket som stod på spel.

Mallbacken hamnade i underläge direkt, men det gjorde även Umeå. Kristianstad tog ledningen tidigt och i slutet av första var hemmalaget nära att öka på till 2-0.

Men i den 52:a minuten tände Lina Hurtig hoppet när hon satte kvitteringen. Umeå jagade ett segermål men lyckades aldrig få in någon fler boll.

”Man är mest tom”

Det gör att Kristianstad nu håller sig kvar i allsvenskan medan Umeå gör Mallbacken sällskap i elitettan.

– Man är mest tom. Det känns fruktansvärt tråkigt, säger Hanna Folkesson till Radiosporten.

Landslagsmittfältaren, som kommit tillbaka från sin korsbandsskada var inte nöjd med förhållandena.

– Planen är ju en katastrof, jag förstår inte att de godkänner att vi ska spela på den. Men det är lika för båda lagen och vi kan inte skylla på det. Det är inte i den här matchen vi förlorar, utan vi har inte vunnit de matcher vi behövde tidigare under säsongen, säger hon och fortsätter.

– Mycket har hängt på sista tredjedelen, att vi inte kunnat avgöra de matcher vi behövt. Men jag tycker vi har visat nu på slutet att vi hör hemma i damallsvenskan. Jag tycker det är orättvist att vi åker ur, säger landslagsmittfältaren.