Lagerbäck tillbaka i svenska landslaget

FOTBOLL

Andersson bekräftar i sommarpratet

Foto: Lagerbäck 2009, när han fortfarande var förbundskapten för Svierge

Lars Lagerbäck är tillbaka i det svenska landslaget.

Nye förbundskaptenen Janne Andersson bekräftar i sitt sommarprat att 68-åringen är med som rådgivare vid VM-kvalpremiären mot Nederländerna den 6 september.

Sedan tidigare är det känt att Peter Wettergren får rollen som assisterande tränare och att både Tom Prahl och Jonas Thern ska scouta landslagets motståndare.

Men i sitt sommarprat avslöjar Janne Andersson att även en fjärde person som ska hjälpa till. Åtminstone till en början.

Så sent som i måndags gav Lars Lagerbäck ett råd till Andersson från Viasats OS-studio om att plocka in målvakten Andreas Linde. Och Janne Andersson är uppenbarligen inte främmande för att lyssna på den förre svenska förbundskaptenen.

”Med under samlingen”

– Dessutom, vilket jag är oerhört glad för, kommer Lasse Lagerbäck finnas med inför första landskampen mot Holland. Både i förberedelser och under samlingen, säger Andersson i programmet ”Sommar” i P1.

Med anledning av beskedet valde TV3 att göra en extra nyhetssändning – där Lasse Lagerbäck och Janne Andersson fick berätta om uppdraget.

– För mig är det solklart: Janne är chefen, jag gör det han vill göra. Punkt slut. Janne fattar besluten. Jag kan bara bidra med mina kunskaper och erfarenheter, sen är det upp till Janne och teamet hur de vill använda det, sa Lars Lagerbäck om den nya tjänsten.

I den nya tjänsten menar Lars Lagerbäck att han kommer bidra med hans erfarenheter gällande exempelvis upplägg och teorigenomgångar. Även om det i nuläget enbart står klart att Lagerbäck kommer verka i rollen under den inledande kvalmatchen mot Holland stänger de inga dörrar för ett fortsatt samarbete.

”Kommer finnas med på läktaren”

– Jag tror det är helt förträffligt men eftersom det är helt nya roller för oss båda tar vi det steg för steg. Då är Hollandsmatchen en bra början, förklarade Janne Andersson i TV3 där han lyfte fram vikten av att arbeta tillsammans och föra diskussioner för att finna de bästa lösningarna.

– Han kommer vara med som den goda analytikern som han är men dock ej på bänken, utan han kommer finnas med på läktaren, sa Andersson.

I sändningen passade programledaren Ola Wenström även på att fråga om ytterligare en comeback, nämligen för Zlatan Ibrahimovic. Där stängde dock Janne Andersson dörren helt och hållet.

– Nej, jag har pratat med Zlatan både innan och efter EM och han har varit så tydlig med vad han vill göra i framtiden. Och jag tror inte på att försöka övertala människor när de kommit så långt i sin egen process, sa Andersson innan han la till:

– Jag kommer inte närma mig honom.

68-årige Lagerbäck kommer närmast från ett avslutat uppdrag för det isländska landslaget.