Pusselbitar föll på plats för Man United

FOTBOLL

MANCHESTER. Zlatan Ibrahimovic sattes smart på bänken för framtida uppgifter, Paul Pogba bjöd på en förlösande föreställning.

Pusselbitar föll på plats, José Mourinho köpte sig tid och energi.

Det var väl egentligen bara Wayne Rooney som inte landade kvällen på Old Trafford helt rätt.

Foto: van Persie.

Det var en viktig match för gruppläget i Europa League, där José Mourinho vill spara Zlatan Ibrahimovic från en Ukraina-resa.

Men också matchen mellan Liverpool och Chelsea.

Dagarna då José Mourinho kunde ge sig själv andrum och hålla undan för den begynnande kritiken efter måndagens mållösa match.

Det handlade om spara på de krafter som gick (Zlatan Ibrahimovic främst), att få fart på Paul Pogba och ge tidigare petade Wayne Rooney chansen.

Mycket gick Uniteds väg.

Draget med att till slut vila Zlatan Ibrahimovic var väntat.

När jag talade med United-fansen Jan Tomlinson och Chris Brito inför matchen var de inte förvånade.

– Det hade vi nog förväntat oss efter i måndags. Han hade det svårt i matchen (Liverpool) men det berodde mest på att ingen gav honom några chanser, säger Jan Tomlinson.

En del säger att han sett trött ut?

– Han borde inte vara trött för han hade ju ledigt under landslagsuppehållet. Men han har inte gjort mål på många matcher nu.., påpekar Chris Brito.

Leende Zlatan

Med 4-1 mot Fenerbahce var det svårt att säga annat än att "Mou" valde rätt match för att sätta sin anfallsstjärna på bänken.

Och Zlatan Ibrahimovic verkade tycka att beslutet var bra.

På väg in till andra halvlek lyfte Zlatan Ibrahimovic – i överställ och varm jacka – handen och vinkade till publiken som ropade hans namn. Leendet fanns på läpparna och fortsatte efter matchen när Paul Pogba hoppade upp på hans rygg i en slags broderlig, grabbig segergest.

Det var mycket Paul Pogbas kväll. Han satte en straff, vann höjddueller med sin spänst och sköt ett fantastisk mål.

Vi har sett hur den förra Juventus-spelaren krampat i det franska landslaget  på grund av prestationskrav på sig själv. Den Paul Pogba vi såg på Old Trafford den här torsdagskvällen spelade utan röd tvångströja, befriande, lekfullt och rörligt. Ett steg djupare ner i planen, men ständigt på väg framåt.

Mer krampaktigt var det för Wayne Rooney, som verkligen ville mycket och som fick sin kärlek från publiken som ropade hans namn, men som inte landade sina försök optimalt. Bortsett från fina framspelningar, som i och för sig är viktiga, saknades instinkten i boxen.

Han gjorde sin debut som 18-åring mot just Fenerbahce. Då tuggade han tuggummi på väg in på planen, och gled under densamma upp spår med sina knän efter målgesterna. Han lämnade debuten med ett hattrick.

Rooney gav bort chansen

I går var han tillbaka och fick chansen på topp. Mittfältare i sommarens EM för England och spelaren som skulle länka med Ibrahimovic i höst, var tillbaka längst fram.

Men när han väl fick chansen att göra mål gav han bort den, eller som supportern bredvid mig utbrast: "He is fucking giv´n it away".

Paul Pogba, som bad om straffen, tackade efteråt. Fin gest av kaptenen, eller brist på självförtroende?

Det var sju nya startspelare jämfört med hur det såg ut mot Liverpool i måndags. För regissör Mourinho var det en slags audition inför kommande matcher i Premier League: "In och kör, visa varför just du ska få chansen".

Wayne Rooney strikervisade inte riktigt det.

Mot Chelsea är Zlatan Ibrahimovic tillbaka i laget.

Med pigga ben.

■ ■ ■

4-1 var övertygande. Men det var efter två straffar och två distansskott. Jag tycker United fortfarande har för få löpningar in i box och för lite speed (jo, jag vet att Rashford saknades) för att kännas riktigt tilltalande.

■ ■ ■

Det vackraste ögonblicket på Old Trafford utspelade sig efter slutsignal.

Bara några trappsteg ner från min sektion stod Robin van Persie och tog emot hyllningarna.

Han gjorde bara tre säsonger i Manchester United, betydligt fler i Arsenal.

Men som han gjorde den viktiga säsongen 2013.

Det kommer inte fansen att glömma.

De visade sin uppskattning i går.

Det var en fin slutbild.