Öppen berättelse om riktig vinnare

1 av 6

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Den unge Zlatan

Regi Fredrik och Magnus Gertten

DOKUMENTÄR

Recension: Fredrik Jönsson

”Du är ingenting förrän du blir något ute i Europa”. Det var orden Zlatan fick höra av pappa Sefik under ungdomsåren. Dokumentärfilmen ”Den unge Zlatan” skildrar hur Sveriges nuvarande landslagskapten går från en naiv pojke med stora drömmar till en ledare i Juventus och en hjälte för miljontals ungdomar.

Till en början är han är ung och oförstörd, kaxig och rolig. Vi har läst om den tiden och hört det mesta av historien, men här får vi ta del av nytt material från en öppen tid i Zlatans karriär.

Då var han ingen superstjärna, han är full av liv och han kontrollerade inte sin berättelse. Han hade inget krig med media och vi får komma nära honom. Vi skrattar och njuter av hans lekfullhet.

När jag satte mig i biografen kändes det som att jag reste tillbaka till tiden då en av Sveriges största fotbollsspelare väntade på att få explodera. En tid då ingen förutom han själv förstod hur bra han var – och skulle bli. Filmen visar hur Zlatan var ensam och frustrerad, men ändå går segrande ur alla strider.

■ ■ ■

I MFF får vi följa med in i omklädningsrummet och se hur lagkamraterna tycker ”att han ska förstå sin plats” i laget, och det hela slutar med att Zlatan blir proffs som 18-åring. I Ajax får han klubben, fansen och flera medspelare emot sig. Men i stället för att knäckas totalt bjuder klubbens rekordvärvning på ett solomål som gått till historien.

Vi bjuds även på flera andra guldkorn. Som när Zlatan berättar om hur han träffade sin dåvarande flickvän på Aiga Napa. Eller som när Mido berättar om deras jättebråk i omklädningsrummet. Eller när Juventus klubbledare menar att Zlatan lika väl kunde ha blivit en cykeltjuv.

Sammanfattningsvis är det en sevärd dokumentär där jag känslomässigt mest rycktes med när vi fick se exempel på vilken vinnare Zlatan har varit under karriären. Ni förstår vad jag menar när ni ser Zlatans uttryck efter målen mot Djurgården och NAC Breda.

Premiär 17 februari

ARTIKELN HANDLAR OM