Zlatan Ibrahimovic

Sportbladets profiler om att Ibra slutar

Av: 

Sportbladet.se

FOTBOLL

Enligt DN slutar Zlatan Ibrahimovic i landslaget efter EM och ett eventuellt OS.

Sportbladets fotbollsexperter svarar här på två frågor om Zlatans betydelse för landslaget.

1. Hur sammanfattar du Zlatans insats i det svenska landslaget?

2. Vad betyder detta för framtiden, i första hand höstens VM-kval?

Jennifer Wegerup:

Jennifer Wegerup.

1. Han är vår störste genom tiderna, inte bara tack vare sitt spel utan även hans personlighet. Jag skulle kunna skriva en roman om alla landslagsminnen med Zlatan. Klacken mot Italien, målet mot Ungern, mot Danmark. Bråken. Bojkotten. Briljansen. Han har brutit alla tabun, på gott och ont. Han är bubblande champagne och beska droppar i mellanmjölkens land. Jag har varit med om att rösta fram honom till 10 guldbollar, han är unik.Inte alltid lätt att ha att göra med men desto roligare när han är det humöret. Ingen är oberörd inför Zlatan. 

2. Det är klart att det är ett avbräck men det var för mig ett helt väntat beslut. Det är över nu och vemodet är stort men jag är inte förvånad.

Johan Flinck:

Johan Flinck.

1. One man show.
2. Tajmingen är faktiskt perfekt: Sverige byter förbundskapten och Zlatan avslutar på topp med ett EM i Frankrike och eventuellt ett OS (där han bär flaggan på invigningen?) i stället för efter ett VM-kval där Sverige känns chanslöst och missar VM. Nu får Janne Andersson bygga sitt eget lag, och inte Zlatans lag. Jag tror faktiskt att en del av Andersson inte sörjer detta.

Patrik Sjögren:

Patrik Sjögren.

1. Den bäste fotbollsspelare vårt land någonsin producerat. Tyvärr stämde aldrig allt till hundra procent när vi hade Zlatan och den gamla riktigt bra generationen med Henke, Ljungberg, Mellberg med flera tillsammans. Annars hade Sverige kunnat gå riktigt långt i ett av de mästerskapen. Sedan hamnade Ibrahimovic tyvärr mellan två riktigt vassa årgångar. Trots det har han lyckats slå rekord och på egen hand skjuta Sverige till mästerskap. Det säger det mesta.
2. VM-kvalet var ändå en rejäl utmaning, vilket Zlatan med största sannolikhet också insett. Det lär ha spelat in i hans beslut. Det kvalet handlar snarare om att bygga ett nytt landslag med sikte på nästa EM. Då ska U21-generationen ha hunnit etablera sig och fylla skorna efter Zlatans generation. Även fast ingen någonsin på egen hand förmodligen kommer lyckas fylla hans skor fullt ut.

Michael Wagner:

Michael Wagner.

1. Individuellt som den störste någonsin, men tyvärr för Zlatans del, under en generation där han varit för ensam på hög nivå. Hade hans storhetsperiod infallit under 2002-2006, eller bara lek med tanken, 1994 – så hade Sverige kunnat utmana de allra största. Men målrekordet, de enskilda matcherna (fyra mål mot England!, Danmark, Portugal), de klassiska målen – kommer vi alltid bära med oss. Dessutom har han delvis förändrat det svenska samhället.

2. Att Janne Andersson faktiskt får en väldigt ren nystart där han åtminstone får ett helt kval på sig att bygga ett nytt landslag, med en helt ny generation. Samtidigt är det väldigt svårt att se vem eller vilka som ska kunna fylla ut det enorma tomrum Zlatan skulle lämna efter sig, både på planen men lika mycket som publik- och sponsorlockande superstjärna.

Petra Thorén:

Petra Thorén.

1. Det har på många sätt varit en lika unik tid för landslaget som för svensk fotboll i stort. Blågult med Zlatan har inneburit stunder av magi och sensation, men det har tagit tid innan han blivit den stora kaptenen för det här laget, på det självklara sätt som han har varit de senaste åren. Han spelar sitt sjätte mästerskap för Sverige i sommar, det kan bli hans bästa vilket säger det mesta om vilket fysiskt, mentalt och fundamentalt fenomen han är. 

2. Landslaget blir inte detsamma utan Zlatan Ibrahimovic, ovärderlig spetskompetens och en spelare som ställer krav försvinner. Kvar finns ett vemod, men kanske också initialt en känsla av jäklar anamma: vi ska visa att vi kan utan honom. Nye förbundskaptenen Jan Andersson står inför en stor utmaning när han ska lotsa detta nya lag genom det tomrum som kommer att uppstå. Å andra sidan så har generationsväxlingen startat och Janne Andersson får fullt utrymme att forma sitt eget lag.

Simon Bank:

Simon Bank.

1. Det är svårt att renodla det där från den större frågan om vad han betytt för svensk fotboll eller, om vi ska vara ärliga, Sverige som nation. I så fall så upprepar jag bara vad jag sagt förut: Han är den förmodligen viktigaste svensken av alla på 2000-talet, oavsett hur brett man räknar. Zlatan Ibrahimovic öppnade dörren till Sverige för en helt ny grupp svenskar. Det går inte att överskatta den insatsen.

2. En enorm försvagning, förstås. Men samtidigt ska vi komma ihåg att Zlatan kommer att vara närapå 37 år när nästa stora mästerskap spelas, det går inte att bygga en framtid på 37-åringar. Det kommer att vara en stor förlust på kort sikt, men om vi lyfter blicken så inser vi också att Tiden Efter Ibrahimovic tvunget måste komma, och att det är bättre att den kommer nu än om arton månader. Vi har en U21-generation på väg uppåt och framåt, det är deras tur nu.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Jennifer Wegerup

Patrik Sjögren

Janne Andersson

Herrlandslaget i fotboll