Ronaldo historisk – Portugal till final

avSimon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

Superstjärnan tangerade Platinis målrekord i EM

1 av 3

LYON. Han har vunnit allt med klubben, inget med landslaget.

Det var en lycklig Cristiano Ronaldo som meddelade att han äntligen fått en chans att rätta till det.

– Jag har alltid drömt om att vinna med Portugal, jag hoppas att det är vår tur nu, säger han.

Diamanterna glittrade i örsnibbarna när en trött, men mycket stolt Cristiano Ronaldo tog sig ut till pressen efter semifinalen.

Han hade gjort det viktiga första målet, tangerat Michel Platinis målrekord i EM, men framför allt hade han tagit Portugal till en ny final.

– Rekord är trevligt, jag har slagit rekord förut och gör det fortfarande, det är naturligt. Det viktiga var att gå till finalen. Jag är stolt över alla mina lagkamrater. Jag har alltid drömt om att vinna något med Portugal, och nu är det bara ett steg dit. Och att drömma är gratis…, säger han.

"Väldigt stolt över det"

För tolv år sedan var han med och förlorade en EM-final på hemmaplan i Lissabon.

Sedan dess har allt hänt, allt utom att han fått chansen att ta revansch. Ronaldo själv säger att allt är annorlunda nu.

– Ja, ja. Jag var arton då, det var min första final. Tolv år har gått, nu ska vi spela en ny final. Jag är väldigt stolt över det. Jag har alltid drömt om att vinna med Portugal, jag hoppas att det är vår tur nu.

Hans nickmål öppnade en väldigt låst match, och när Nani kämpade in 2–0 direkt efter var det avgjort.

Efter slutsignalen kramade Cristiano Ronaldo om sin Real Madrid-kollega Gareth Bale och pratade en lång stund.

Vad sa ni?

– Det var en normal konversation, jag kommer inte säga exakt vad vi sa. Jag gratulerade honom till deras turnering, de har varit det stora överraskningslaget.

Trodde på långt EM

Under EM har Portugal fått kritik för sitt sätt att spela, det här var första gången de vann en match under ordinarie speltid. Ronaldo har fått inordna sig i en taktisk spelidé, Portugal var illa ute redan i gruppspelet, men själv har han aldrig tvivlat.

– Landslaget är en enhet, det är så vi spelat och uppträtt sedan början. Jag försöker hjälpa till så mycket jag kan, inte bara med målen utan genom att kämpa, slita, försvara. Jag har gett allt. Som tränaren säger: det har varit ett fantastiskt lagarbete, för att vinna måste man ha en hel trupp som kämpar. Och vi har känt ett otroligt stöd från fansen, det ger en extra push.

– Efter att ha vunnit Champions League så trodde jag, i hjärtat, att vi skulle gå långt i EM. Det här är inget hundrameterslopp, det är ett maraton. Vi gick vidare från gruppen, när man tänker på Nani, Renato, Quaresma… de har gjort mål allihop, vi är ett lag.

Efter tolv års väntan är de faktiskt mer än så. Portugal är ett finallag igen.

✓ Fakta: EM:s bästa målskyttar genom tiderna

9 mål: Cristiano Ronaldo, Portugal, Michel Platini, Frankrike.

7 mål: Alan Shearer, England.

6 mål: Ruud van Nistelrooy, Holland, Patrick Kluivert, Holland, Zlatan Ibrahimovic, Sverige, Thierry Henry, Frankrike, Nuno Gomes, Portugal, Savo Milosevic, Jugoslavien/Serbien, Wayne Rooney, England, Marco van Basten, Holland, Milan Baros, Tjeckien, Jürgen Klinsmann, Tyskland, Fernando Torres, Spanien, Zinedine Zidane, Frankrike.

Publicerad: