Västerås anmäler Benfica till FIFA

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi anser att Fifa ska fastslå att Benfica är skyldiga”

1 av 2 | Foto: AFP
Victor Nilsson Lindelöf.

Västerås SK anmäler Benfica till internationella fotbollförbundet, FIFA.

Det handlar om ersättning för Victor Nilsson Lindelöf, 22, och beslutet kan få stor principiell betydelse för mindre klubbars möjligheter att få betalt.

För VSK kan det i slutändan betyda skillnaden mellan noll och 40 miljoner kronor.

– Vi räknar med att en inlaga är inne hos Fifa i morgon, säger juristen Lars Nilsson.

När Västerås SK sålde Victor Nilsson Lindelöf till Benfica 2012 var övergångssumman drygt 800 000 kronor.

Även ett par klausuler skrevs in i kontraktet: Bland annat skulle Benfica betala ytterligare två miljoner kronor när Nilsson Lindelöf gjort ett visst antal A-lagsmatcher, erfar Sportbladet.

Benfica bestrider nu betalningen. Anledning är att Nilsson Lindelöf sedan dess har tecknat ett A-lagskontrakt med den portugisiska klubben. Därmed ska de tidigare klausulerna inte gälla längre, hävdar Benfica.

”Ett krav är på väg”

VSK har tagit hjälp av juristen Lars Nilsson på ENN Advokatbyrå, tillika ordförande i Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnden.

– Ett krav är på väg in till Fifa. Vi anser att Fifa ska fastslå att Benfica är skyldiga att betala en viss summa pengar, säger Lars Nilsson.

Fifas beslut i frågan kan vara av stor vikt för inte bara för Västerås utan även för andra klubbars möjlighet att få betalt.

I det ursprungliga avtalet mellan VSK och Benfica finns nämligen en vidareförsöljningsklausul på 15-20 procent också. Om (när) Nilsson Lindelöf säljs vidare från Benfica till en större klubb för uppskattningsvis 100-200 miljoner har Västerås rätt till 15-40 miljoner kronor – en enorm summa pengar för en mindre fotbollsklubb.

”Gå miste om hela summan”

Men om Fifa kommer fram till att klausulerna i ursprungskontraktet inte gäller riskerar VSK att gå miste om hela summan.

– Beslutet från Fifa gällande det krav vi har skickat in kommer att ha en prejudiciell betydelse för vidareförsäljningsklausulen, säger advokat Lars Nilsson.

Så långt kommet är ärendet alltså inte ännu men för svenska klubbar finns all anledning att följa utvecklingen. Till exempel AIK som är på väg att göra en affär kring supertalangen Alex Isak, 17, och säkert kommer att vilja förhandla in en vidareförsälningsklausul.

Publicerad:

LÄS VIDARE