”Största sensationen i lagidrott - genom tiderna”

Svenske Leicester-supportern dagen efter titeln

Sören Filipsson med The Guardian dagen efter det säkrade guldet
Sören Filipsson med The Guardian dagen efter det säkrade guldet

Leicester City stod för idrottsvärldens kanske största skräll genom tiderna, när de vann Premier League.

– Det är en klump i magen som inte riktigt vill försvinna, det är nog ett tecken på att man inte riktigt förstått det, säger den svenske Leicester-supportern Sören Filipsson.

Följ ämnen i artikeln

När Tottenham under måndagen tappade poäng mot Chelsea stod det klart att Leicester fullbordat skrällen. Premier League-titeln var i hamn.

Hyllningarna och glädjen över Leicesters ligatitel har på många håll varit stor. Men faktum kvarstår att det finns få Leicester City-supportrar i Sverige. En av dem är Sören Filipsson, 60, som är en av grundarna till den inofficiella supporterklubben Blue Army Sweden.

– Det är inte en så stor skara, vår lilla supporterklubb är 14 medlemmar men där finns fler ute i Sverige. Om man ser på Svenskafans finns det en del också, men vi är inte så himla många, säger Sören Filipsson.

Supporter sedan 1969

Som för så många andra i Sverige föddes Sören Filipssons kärlek till engelsk fotboll i allmänhet och en specifik klubb i synnerhet tack vare ett visst program som sändes på lördagseftermiddagarna.

– För egen del har jag hållit på Leicester sen 1969 och det grundar sig i Tipsextra, de var ett av de första lag jag såg.

Efter ett 47-årigt supporterskap har Sören Filipsson nu fått uppleva en säsong där allting fungerat, där allt gått rätt.

– Den har ju varit ett mirakel i sig. Som du vet var det nära att Leicester åkte ur förra året, de klarade sig med nödrop genom att börja vinna en massa matcher på slutet. Man hade ju inga stora förhoppningar när den här säsongen började, men att det skulle gå bättre trodde nog alla. När det gick bra i början trodde man att ”ja det kan nog bli till en placering på den övre halvan i alla fall” och sen har det bara fortsatt och blivit bättre och bättre.

Och så landade det i ett guld.

– Så landar det i ett guld ja, helt otroligt. Det hade ingen räknat med när säsongen började. Det har ju kallats för en samling av spelare som inte platsar på andra håll, toppat med några sensationsvärvningar som Riyad Mahrez. För de här killarna som inte platsar på annat håll - Wes Morgan, Robert Huth och så vidare är det en stor, stor revansch. Dessutom är det en stor lycka för Ranieri, det är ju hans första stora titel. Något vi tycker han är väl värd, för han verkar ju vara en väldigt sympatisk tränare.

”Blir champagne och cigarrer”

När trodde du att det skulle kunna gå vägen?

– Det var en bortamatch, när Leicester vann borta mot Manchester City med 3-1 och spelade ut Manchester City. Då tänkte jag att det inte var omöjligt, att det kan gå vägen. Det var ju länge sen och jag har varit orolig hela tiden att ballongen kan spricka, men då tänkte jag att det nog är möjligt.

Det var dock, som bekant, först under gårdagen som guldet säkrades. Chelseas upphämtning från 0-2 till 2-2 innebär att Tottenham befinner sig sju poäng bakom Leicester, när enbart två omgångar återstår.

– När Eden Hazard gör 2-2 och domaren blåser av för full tid. Känslorna var precis som de har varit de två senaste veckorna. En klump i magen som inte riktigt vill försvinna, det är nog ett tecken på att man inte riktigt förstått det. När man såg repriser och sånt efteråt var det fjärilar i magen och tårarna var nära hela tiden.

Hur firar ni nu då?

– Firandet blev att vi spelade in tv hela dagen, nu sitter vi på en pub här på Kungsholmen och tar en bit mat och dricker en öl. Men det blir värre på lördag - innan, under och efter matchen mot Everton. Då blir det champagne och cigarrer. Vi ska försöka samlas ett så stort gäng som möjligt men jag vet inte hur många vi blir, folk jobbar det är det som är det jävliga.

”Största sensationen”

Tanken var att Sören Filipsson skulle åka över till England för att se just matchen mot Everton men så blir det inte.

– Vi var ju i väg i april och såg på West Ham. Sen i november var vi och såg Watford. Det var meningen att jag och min son skulle åka över och se matchen mot Everton men trycket var så stort att vi inte ens kom fram och kunde köpa biljetter, förklarar 60-åringen innan han skämtsamt lägger till:

– Men man kanske skulle åka över ändå, och festa på stan med folket.

Att Leicester City höll hela vägen och kunde vinna Premier League ses av många som en den största skrällen i fotbollens historia. Enligt Sören Filipsson är det ingen tvekan om att det är hela idrottsvärldens största skräll.

– Den här bedriften skulle jag vilja kategorisera som den största sensationen i lagidrott, och då talar vi om alla lagidrotter genom tiderna. Det var odds på att de skulle vinna på 5000 när ligan startade, det var mycket högre odds än att Elvis skulle leva eller att Kim Kardashian skulle bli president i USA. Så det är en större sensation än det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.