”Det är svårt att rättfärdiga resan”

FOTBOLL

Erbjuds champagneprovning – då väljer flera sponsorer att stå över

I samband med EM-premiären arrangerar Svenska Fotbollförbundet en sponsorresa till Paris – med champagneprovning för de som önskar.

Det finns sponsorer som väljer att hoppa av besöket och Folksam avbokar hela resan.

– Det är av två skäl. Dels har vi inga kundaktiviteter sen är det svårt att rättfärdiga resan på de premisser som är, säger Patric Elmén tillförordnad presschef.

Svenska landslaget laddar för fest i Frankrike.

På plats för att följa blågult i Paris och Toulouse kommer det bland alla svenska fans finnas mellan 100 och 125 personer från Svenska fotbollförbundets sponsorer. Det består bland annat av eget konfererande och gemensamma föreläsningar.

– I år har vi bland annat ett mycket viktigt tema att föreläsa om och det är fotbollens samhällsnytta som vi vet att våra partners ser fram emot: nämligen vårt intensifierade arbete kring mångfald; integration, jämställdhet, hbtq-frågor med mera. Fotbollen tar ett stort samhällsansvar, och det gör vi även kring glädjen av att se vårt svenska landslag spela EM i Frankrike, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Men under de tre dagarna i Paris kommer deltagarna även få chansen att vara med på en champagneprovning i ett stort champagnehus i Reims.

Uppgifter om aktiviteten har nått media och sponsorerna har under veckan fått frågor om besöket.

Det finns sponsorer som nu väljer att kliva av.

Sportbladet tillhör de sponsorer som inte kommer att delta på champagnebesöket.

– Vi på Sportbladet bestämde för några dagar sedan att inte vara med, säger Aftonbladets marknadschef Pär Ekroth.

Var det på grund av att det börjat spridas information om champagneprovningen?

– Nej, vi kryssade i det när inbjudan gick ut för några månader sedan men när vi nu satt vårt eget program såg vi att vi inte hade tid. Vi har helt enkelt inte tid att vara iväg en hel dag då vi har planerat att ha egen konferens och jobba.

”De avgör själva”

En av Fotbollförbundets mest trogna partners Folksam ställer in resan. Planen var att Lars-Inge Svensson, chef affär idrott, och ytterligare en person skulle åkt men resan uppfyller ej företagets krav vid granskning.

Svenska spel och Ica är andra sponsorer på resan. De har sedan tidigare fattat beslut om att avstå champagnebesöket.

– När vi hade sett programmet bestämde vi oss för att ej delta utan använda tiden för eget konfererande på hotellet, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska spel.

Bestämde ni er efter att det uppkommit diskussioner kring champagneprovningen?

– Vi fattade vårt beslut om att ej delta på champagneprovningen långt innan vi fått kännedom om att några andra sponsorer reagerat på den, så för vår del var det inte avhängigt det.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF:

– Det har hela tiden funnits lika val på resan där det är upp till respektive företag. De avgör själva. Vi erbjuder en möjlighet att göra olika val.

Varför arrangerar ni en champagneprovning?

– Man får välja mellan olika alternativ. I den här ingår en lunch, sen är det en förelösning där de berättar, de har en marknadsdirektör med svenskt ursprung, hur de byggt upp sitt varumärke.

Hur rimmar det med era värden att erbjuda alkohol?

– Det är en del av den föreläsningen och kring det besöket och varumärket. Att i samband med middag eller förtäring medger vår policy att man kan inta ett glas champagne. Det handlar om måttlighet.

Hur står det sig jämfört med er alkoholpolicy?

– Den strider inte mot det.

Sponsorernas resor till Frankrike finns reglerade i de avtal som SvFF har.

– Det är ingen bjudresa, säger Håkan Sjöstrand.

”Jag är nykterist”

Han medger dock att SvFF borde gjort själva inbjudan bättre. I den står det champagneprovning och ingenting om föreläsning.

– Jag tycker att det är olyckligt att vi inte formulerat programmet tillräckligt tydligt. Det har jag talat med berörda personer hos oss. När man läser inbjudan kan man tro att det är annat än vad det egentligen är. Det är dåligt formulerat.

Kommer du själv att dricka champagne?

– Jag deltar inte själv i partnerresan utan reser med laget. Oavsett är det inte aktuellt. Jag är nykterist.

ARTIKELN HANDLAR OM