Wesström: ”Vore rekord i dumhet”

Foto: BILDBYRÅN

avPer Bohman

FOTBOLL

Frågan alla ställer sig efter matchfixningsförsöket:

Kan det hända igen?

– Det vore något slags rekord i dumhet om man försökte med något inför derbyt, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Lugnet efter stormen, men också lugnet inför stormen. Kort efter matchfixningsskandalen, där en tidigare AIK-spelare utövade påtryckningar och försökte få en nuvarande AIK-spelare att manipulera resultatet i stormatchen mot IFK Göteborg, är det alltså dags för ett Stockholmsderby. En långt ifrån optimal uppladdning för spelarna i AIK.

”En extraordinär situation”

Hur har ni jobbat för att skapa en trygg miljö för spelarna inför matchen?

– Det är en extraordinär situation, men eftersom den ganska nyligen har inträffat är det inte riktigt lika akut just nu. Det här är precis efter händelsen briserade vilket gör att läget på något vis lugnat ner sig lite.

Hur ser ni på spelarnas säkerhet?

– Hur menar du då?

”Vore rekord i dumhet”

Vad gäller påtryckningar och liknande inför framtida matcher, som derbyt.

– Det är svårt att göra någon bedömning. Men det vore något slags rekord i dumhet om man försökte med något inför derbyt, eller att göra någon ytterligare ansats i den riktningen som försöktes inför matchen mot IFK Göteborg.

På vilket sätt har det här påverkat spelarnas uppladdning?

– Den kollektiva stämningen är samlad och fokuserad. De som inte har samma rutin har tagit rygg på de mer erfarna spelarna i truppen. De ska inte vara rädda att prata om det som har hänt, både kollektivet och individuellt.

”Man får sig en tankeställare”

Hur viktigt är det sportsliga efter en sån här grej?

– Man får sig alltid en tankeställare. Det får nog alla: vi i klubbarna, ni som skriver om oss och alla supportrar. De resonemang som man har fört högljutt inför de här händelserna känns liksom jäkligt futtiga. Man får en reality check, men det är jävligt hemskt att något tråkigt ska behöva hända för att vi ska inse det, säger Wesström och fortsätter:

– Samtidigt vill vi inte kväva debatten om våra prestationer, resultat och nyförvärv. Man måste få kritisera och prata om saker oavsett om något hemskt har inträffat. Men man inser att vi lever i en pseudobubbla som kallas fotboll, om man säger så.

Följ derbyt här!

ARTIKELN HANDLAR OM