Mejla

Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

”Peking” utmanar om guld – men Göteborg gör det definitivt inte

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER HOLGERSSON, BILDBYRÅN

NORRKÖPING. IFK Norrköping utmanar Malmö FF om SM-guldet 2017.

IFK Göteborg gör det definitivt inte.

Bakom Pekings 2–0-seger döljer sig ett lag och förening som tvingats förnya sig och en klubb som måste göra det.

Trots fler rimligtvis tröttare ben – IFK Norrköping brottades med AIK i torsdags, IFK Göteborg mötte Elfsborg förra söndagen – var det ett lag med mer spring i benen i kamratmötet på Östgötaporten.

Men så har Peking två duracellkaniner på kanterna i Niclas Eliasson och Nicklas Bärkroth.

Emil Salomonsson hade fullt upp med assistkungen Eliassons start- och stoppvändningar och löpande in bakom den före detta landslagsbacken.

Pontus Dahlberg plockade ned eller styrde skickligt undan ett par luriga inspel innan ett av få rejäla misstag kom från den unge målvakten.

Gick inte att missa

Bärkroth tog sig fram till höger, skickade in bollen hårt och lågt. Dahlberg kastade sig, fumlade och säsongens första allsvenska mål gick inte att missa för David Moberg Karlsson i minut 36. Första fullträffen efter 20 mållösa matcher för DMK.

Släkten är värst och så vidare. 

Ledningen var inte omotiverad trots Tobias Hyséns skott i stolpen med högern några minuter tidigare. 

Spel och ben bokstavligen trummade vidare för Peking i inledningen av andra halvlek. Snabba bollförflyttningar, högre teknisk kvalitet, mer rörelse och spelare som ständigt fyller på offensivt (Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål) gav ett tydligt och kreativare övertag mot ett naturgräslag som inte hinner in i press eller hänger med mot kvickare konstgrässpelare.

Blåvitt från Göteborg var inte helt uträknade efter en timme spelad. Pausinhopparen Elias Omarsson hade ett läge att kvittera som Jon Gudni Fjoluson rensade undan på mållinjen.

Snackar stort genombrott

Men sedan var det dags för en uppvisning av vårens raket.

Niclas Eliasson fick bollen av Kalle Holmberg, avancerade in i straffområdet, gjorde ett par Ronaldofinter, Sebastian Eriksson backade och U21-landslagsmannen dunkade upp 2–0 (68) i bortre krysset.

Det ska bli väldigt spännande att se vad Eliasson kan göra under U21-EM i Polen. Vi snackar stort genombrott.

IFK Göteborg å sin sida är i behov av en major football club makeover.

Spelartruppen:

Elva spelare har kontrakt som går ut i höst eller lånavtal som upphör i sommar. Kan vara lämpligt att satsa på kulturbärare som Tobias Hysén (och låt honom jobba deltid som anfallscoach i akademin kommande år), Mattias Bjärsmyr och Mikael Boman. Mads Albaek representerar ledaregenskaper och spelmässig spetskvalitet. Ge August Erlingmark, Lawson Sabah, Sebastian Ohlsson och Abdul Razak mer speltid. Nu. IFK Göteborg kommer ändå inte ha något med toppstriden i allsvenskan 2017 att göra.

Tränarfrågan

Se punkten ovan. Jörgen Lennartsson har bevisligen tagit klubbar och landslag till framgångar, men är han rätt tränare för att leda ett nybygge med start hösten 2017 med fortsättning 2018? Vill Lennartsson själv? Jobbet under våren är inte godkänt.

Det beryktade styrelsemötet tidigare under veckan hos IFK Göteborg la grunden för att ta stegen – de helt nödvändiga – för föreningen som i slutet av 1990-talet var i den position som Malmö FF har i dag.

Sportchefen Mats Gren, nye akademichefen Jonas Olsson och IFK Göteborgs styrelse har en månad på sig att ta allt annat än semester.

Om inte tillräckligt mycket händer som leder IFK Göteborg in i en förändringens tid så lär klubbens mindre synliga makthavare, valberedningen, befogat ifrågasättas och komma under rejält tryck från medlemmarna.


IFK Norrköping? Det är enkelt att strö salt i kamratbrodern IFK Göteborgs sår en kväll som denna. Men snacka om att ha hittat rätt på bara ett par år.

Trea och etta två senaste säsongerna efter att ha slutat tolva 2014. Ett par år tidigare var ekonomin i spillror. Peking tvingades sälja klubbhuset för att rädda elitlicensen och satsa på unga spelare för att få ihop det överhuvudtaget.

Känns historien igen på västkusten?

IFK Norrköping träffade rätt med ungdomarna och i rekryteringen av Janne Andersson som manager/tränare. Tronarvingen Jens Gustafsson har förvaltat och tagit den röda tråden i spelsätt och spelarrekryteringar vidare.

Koncernenen IFK Norrköping gick med 30 miljoner kronor i vinst 2016 och har ett eget kapital på 70 miljoner kronor.

IFK Norrköping har spel, form, självförtroende och truppen som åtminstone kommer sätta press på ett Malmö FF som kan fälla allsvenskt krokben för sig självt genom ett framgångsrikt Champions League-kval.

Av: Michael Wagner

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: