Frändén: Ronaldo går och lägger sig som kung i Madrid

FOTBOLL

MADRID. Mästarmötet i Madrid hade kunnat gå hursomhelst och då gick det som det ofta gör:

Det blev klassfotboll, Real Madrid vann och Cristiano Ronaldo blev matchhjälte.

Och i den varma Madridnatten ligger ett ungerskt domarteam och har nog lite svårt att sova.

Nu tog sig Real Madrid tack och lov inte till semifinal blott med hjälp av ett offsidemål så tydligt att man rodnade när man såg reprisen. Det blev ett till.

Efter Cristiano Ronaldos mål-med-en-meters-försprång som innebar sammanlagt 4–3, var Real Madrid tillfälligt herre över en match som hade svängt och krängt och charmat oss i dryga 105 minuter. Det var en ljuvlig tillställning, nedsolkad endast av några minde ljuvliga domaringripanden, och det här dubbelmötet förtjänade bättre än att avgöras på ett felaktigt domslut.

Cristiano Ronaldo kände väl det, och punkterade allt hopp med kvällens tredje mål, 3–2 och sammanlagt 5–3, ensam med framspelaren Marcelo och några decimeter framför densamme. Två gånger offside och hattrick för Crille från Madeira alltså, i en match som faktiskt inte tillhör hans bästa. Så kan man också ta sig till semi i Champions League. 

Hundra grader varmt

Matchdag i Madrid är som det ska. Ölfryntliga – eller kanske bara tyska – bortasupportrar med hastigt anlagd bonnabränna hade annekterat Puerta del Sol i centrala Madrid och övat in spanska nidramsor mot hemmalaget. Det finns en hel del som förenar tyskar och spanjorer; de seglivade hockeyfrillorna, den osnobbiga attityden till livet och smaken för den spektakulära anfallsfotbollen.

Den 25-gradiga värmen i centrala Madrid byttes mot hundra grader inne på Bernabéu-stadion när vi närmade oss matchstart. Cristiano Ronaldo hälsade försommarvärmen välkommen med att sporta en strandfrisyr, hemmapubliken hälsade Bayerns tränare Carlo Ancelotti som om han kommit hem. Skulle man tro Madrid-tidningen AS fanns det cirka sextio skäl att älska Carlo Ancelotti, det största är förstås att han tog Real Madrid till sin efterlängtade décima, den tionde europatiteln som gjorde dem störst av alla.

Men nu basar han i Bayern München och tyskarna öppnade utan rädsla. Den enda vägen var framåt och uppåt och det var ju inte för att regerande Champions League-mästarna stod på andra sidan, på sin hemmaplan, som man skulle ändra på sin ständiga matchplan. Franck Ribéry testade intervallöpningar mot Dani Carvajal på vänsterkanten och Arjan Robben repeterade sitt mest patenterade in i banan-ryck. Bayern München attackerade på bred front, men fick ingen utdelning och efter ett tag kom de oundvikliga kontringslägena för Real Madrid.

De gillar att spela så också. Carlo Ancelotti har ju lärt dem det.

Drabbade Bayern flerfaldigt

Isco, som fick ersätta skadade Gareth Bale, höll i sin tur det tyska försvaret sysselsatt, och i en av de mer underhållande – och sportsligt renaste – halvlekarna mellan de här lagen bjöds Santiago Bernabéus publik på allt utom mål.

Men de skulle komma och efter Robert Lewandowskis säkra 0–1 på (en mindre uppenbart blåst) straff efter paus fick Bayern München vittring. Näst efter jordbävningar och utomjordiska attacker är ett Bayern med vittring bland det läskigaste man kan konfronteras med. Och det är lika bra att vi är tydliga här med att kvällens domarteam under ungraren Viktor Kassai inte hade någon bra kväll på jobbet, och det drabbade Bayern München flerfaldigt.

Arturo Vidal visades ut medelst två, varav minst ett för mycket, gula kort några minuter före full tid, samtidigt som hemmalagets Casemiro oförklarligt undgått samma öde.

Sergio Ramos självmål i 78:e minuten tog ändå den här matchen till dess självklara slutdestination: förlängning.

Väl där tog Cristiano Ronaldo sitt Real Madrid till sitt naturliga habitat: semifinal i Champions League med sitt hundrade mål i Champions League. Det är sjunde gången i rad de vita befinner sig där och i kväll fick de bekant sällskap av grannen Atlético.

Det som länge såg ut som en mellankväll för portugisen blev Cristiano Ronaldos alldeles egen och efter sina två mål i förlängningen, varav båda alltså borde ha dömts bort, går han och lägger sig som kung i Madrid.

Om Viktor Kassai har svårare att somna i natt är det fullt förståeligt.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: AFP