Fotbollstränare dömd för våldtäkt mot barn

”Utnyttjat sin ställning och missbrukat förtroende”

FOTBOLL

En fotbollsledare döms mot sitt nekande till åtta års fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Ledaren döms för övergrepp mot tre pojkar, tio och 14 år gamla, som han varit fotbollstränare för.

Ledaren har tidigare varit engagerad inom AIK Ungdomsfotboll.

Mannen, som är i 30-årsåldern, döms för att ha förgripit sig på de tre barnen vid 30 tillfällen under perioden 1 november 2015 till 29 september 2016. Påföljden blir åtta års fängelse och rätten skriver tydligt i domen att de ser mannens ställning som såväl fotbollstränare åt alla tre av barnen som elevassistent åt två av dem som en försvårande omständighet då han ”utnyttjat sin ställning och missbrukat ett särskilt förtroende”.

Teknisk bevisning

Bland bevisning finns, förutom vittnesuppgifter och berättelserna från de målsägande också teknisk bevisning. Bland annat hittades vid husrannsakan hos den nu dömde mannen 20 använda kondomer där Nationellt forensiskt centrum påträffade DNA från såväl den åtalade som en av de målsägande på fem av dem.

På ett madrasskydd hittades också sekret från den dömde mannen och en av pojkarna.

Historien uppdagades sedan en bekant till en av pojkarnas föräldrar larmat om att denne sett en pojke i kalsonger hemma hos mannen. När pojkarna sedan berättade framkom hur fotbollsledaren med hjälp av hot tvingat dem till tystnad. Bland annat ska ledaren ha hotat att sprida en film han påstod sig ha på en av de utsatta pojkarna.

”Visat särskild råhet”

”X har vidare visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att hota målsäganden med att sprida en film föreställande deras sexuella aktiviteter om målsäganden inte accepterade att delta i sexuella aktiviteter med honom framöver eller om målsäganden skulle berätta för någon vad han blivit utsatt för”, skriver tingsrätten i sin dom.

Vid ett tillfälle ska fotbollsledaren ha puttat ner en av pojkarna i en säng och hållit fast hans armar och rivit honom i ansiktet för att framtvinga ett samlag. Vid ett annat beskrivs hur den dömde mannen tryckt en kniv mot en av pojkarnas hals och uttalat att han skulle döda honom ”om denne inte klädde av sig eller liknande”.

Fotbollsledaren, som nekar till alla anklagelser, döms av tingsrätten till åtta års fängelse och ska betala totalt 1,19 miljoner kronor i skadestånd till de tre pojkarna.

Mannen har ett förflutet inom AIK Ungdomsfotboll.

– Ingen klubb kan säga: ”Det här berör inte oss”. Det här berör hela den svenska idrottsrörelsen, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdomsfotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK