Läkaren om Zlatan: ”Vill han så kommer han tillbaka”

Foto: AP, TT
Magnus Forssblad var landslagsläkare i många år.

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic skadade knät och många befarar det värsta:

Att karriären kan vara över om det visar sig vara en korsbandsskada.

– Vill han så kommer han tillbaka, även efter operation, säger idrottsläkaren och tidigare landslagsläkaren Magnus Forssblad till Sporbladet.

Manchester United är klart för semifinal i Europa League efter 2–1 i andra kvartsfinalen mot Anderlecht på torsdagen.

Men segern kom med en rejäl baksmälla. Zlatan Ibrahimovic haltade av planen med en befarad korsbandsskada efter att ha landat illa i en nickduell i slutminuterna.

– Jag tror inte att det är lindriga skador, men jag vill avvakta till efter undersökningarna i morgon (läs: fredag). Prognosen är ganska negativ, sa tränaren José Mourinho.

”Titta på Henke”

Den stora snackisen handlade om hur illa skadan egentligen är och vissa befarade det värsta.

– Om det är en korsbandsskada känns det tveksamt om han kommer tillbaka, sa experten Hasse Backe i Eurosport.

Idrottsläkaren och tidigare svenske landslagsläkaren Magnus Forssblad resonerar annorlunda när Sportbladet når honom på fredagsmorgonen.

– Vill han så kommer han tillbaka. Det tror jag absolut, säger Forssblad, som har sett de otäcka bilderna.

– Den här typen av våld mot knät gör vanligtvis inte att korsbandet går av. Det är ju en belastning och kan vara en skada på främre korsbandet, men värsta, värsta tänkbara är om bakre korsbandet också är skadat. Risken finns absolut att korsbandet har gått av, men det är omöjligt att säga av bilderna. Det blir löjligt att spekulera innan resultatet från röntgen har kommit.

Zlatan fyller 36 i oktober. Hur mycket spelar det in?

– Han har en fantastisk fysik och har varit befriad från de här skadorna under karriären. Alla Champions League-spelare som har opererats under 2000-talet har kommit tillbaka. De flesta är otroligt motiverade och har de har bästa sjukgymnasterna runt sig. Titta på ”Henke” (Larsson), han var ju en bit över 30 (33) när han fortsatte efter sin korsbandsoperation. Vill Zlatan fortsätta efter operation så tror jag absolut att han kommer tillbaka.

”Fem procent”

Mycket av snacket handlade om att karriären skulle vara körd om det visar sig vara korsbandet...

– Det tror jag inte på, vill han så kommer han tillbaka, säger Forssblad.

Vad är det som händer i knät när det böjs bakåt på det sättet?

– Det blir en belastning, en översträckning med stor risk för skada på korsbandet. Men det är inte vanligt att korsbandet går av på det här sättet. 95 procent av fallen brukar ske om man vrider knät, 5 procent om skadan sker av det här slaget.