Bomben: Zlatan köper fjärdedel av Hammarby

Alla har spekulerat.

Exklusivt för Sportbladet berättar nu Zlatan Ibrahimovic om sitt nya samarbete med Hammarby.

Zlatan blir stor delägare i Hammarby – och brinner redan för Bajen.

– Jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien, säger han i en lång intervju.

Zlatan Ibrahimovic tryckte på publiceringsknappen och hela Sverige gick i spinn. Det räckte med en bild på Hammarbys matchtröja och så namnet "Ibrahimovic" på ryggen. Därefter tillbringade landets fotbollsintresserade – och rätt många andra ute i världen – resten av tisdagen med att spekulera kring 38-åringens framtid.

Sportbladet når, som enda tidning, Zlatan över telefon.

– Jag hade kommit överens med teamet från Hammarby och AEG om att få den här grejen så global som möjligt. Vi skulle synas över hela världen. Inte bara i Sverige utan i hela världen. Alla ska veta vilka Hammarby är och när man ser loggan ska man förstå: det där är Hammarby.

Nu kan Sportbladet berätta vad allt handlade om. Zlatan Ibrahimovic är numera en stor delägare i Hammarby. Amerikanska Anschutz Entertainment Group, AEG, innehade knappt hälften (47 procent) av aktierna i Hammarby Fotboll AB. AEG äger även Los Angeles Galaxy i MLS som Zlatan Ibrahimovic lämnar i vinter. Nu köper svensken 50 procent av AEG Sweden och äger själv därmed alltså cirka en fjärdedel av Hammarby.

”Jag tänker på vitt och grönt...”

Hur gick det här till, Zlatan?

– Jag har ju spelat i Galaxy och fått en bra relation med folket från AEG. Då fick jag den här möjligheten att bli partner med AEG och en sån möjlighet går det inte att tacka nej till. Inte till människor som är så lyckosamma i affärer. Dessutom var jag redan länkad till Sverige. Så gick det till.

Om jag säger Hammarby: vad tänker du på då?

– Vitt och grönt. Och en fantastisk publik. Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. Det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien. De gör fantastiska saker redan nu. De hade lite otur nu i år, de kunde ha vunnit serien. Jag följde slutet av allsvenskan även om allt var hemligt med mig och Hammarby.

Du satt hemma i Los Angeles och följde guldstriden?

– Det har ju gått en tid även om allt varit hemligt. Men jag har försökt följa Hammarby så mycket det går. Det var spännande nu på slutet.

Stefan Billborns Hammarby har fått stort beröm för sitt attraktiva spel och Zlatan stämmer in i hyllningarna.

– Jag gillar verkligen deras spel. Det är väldigt fin fotboll.

Du säger att Hammarby ska bli störst i Skandinavien?

– Det finns inga gränser för hur stora Hammarby kan bli.

Hur känns det då att äga en fjärdedel av Hammarby?

– Det känns fantastiskt. Det känns spännande med Hammarby, ett helt annorlunda projekt och jag är väldigt motiverad. Jag kommer vara väldigt engagerad i det här den dagen jag slutar med fotbollen. Jag ser fram emot att få jobba med fotbollen från en annan vinkel. Inte bara på planen. Även om jag kanske kan bjuda på något på planen också om jag inte är för gammal... Men inte som aktiv spelare, alltså. Snarare med att hjälpa de aktiva på träningsplanen, om den hjälpen behövs. För jag vet att spelarna i Hammarby är i goda händer nu.

”Kommer inte spela i allsvenskan”

Finns det någon chans att du spelar allsvensk fotboll för Hammarby?

– Jag har sagt i tio år att jag inte ska spela fotboll i allsvenskan. Det kommer inte att hända.

Kommer du sitta på Tele2 Arena under 2020 och se någon match med Hammarby?
– Drömscenariot är att jag ser Hammarbys premiärmatch nästa säsong på arenan. Sedan vet jag inte vilket schema jag kommer ha de närmaste månaderna (Zlatans nästa klubb är inte klar än). Men om jag kan så kommer jag.

Zlatan har faktiskt spelat på Tele2 Arena. Sommaren 2013 möttes Paris Saint-Germain och Hammarby i en vänskapsmatch.

– Det var en träningsmatch. Arenan var rätt full ändå, minns jag. Det var ett bra stöd, en fin arena och jag kommer ihåg en sekvens där jag skulle dribbla men misslyckades och i stället kramade om Hammarbys försvarare (Daniel Theorin). Det kanske var en välkomstkram? säger Zlatan och skrattar till.

Zlatans dribbling övergick i en kram.
Zlatans dribbling övergick i en kram.

Hammarby och AEG har snabbt blivit varse om hur seriös Zlatan Ibrahimovic är med sitt engagemang i föreningen. Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna säger att han kommer göra allt i sin makt för att stärka Hammarbys position.

– Jag bidrar med min erfarenhet efter allt jag har gått igenom. Med mitt obegränsade nätverk. Vad som än behövs, egentligen. Jag vill att Hammarby ska ha den bästa ungdomsakademin i hela Sverige. Hammarby ska få de bästa talangerna och fostra de bästa talangerna. Jag har resurser som kan hjälpa och ett nätverk som öppnar upp för det som behövs för att kunna ha den bästa akademin, säger Zlatan.

– Jag vill inspirera och assistera på det sättet jag kan. Men det blir framför allt efter min aktiva spelarkarriär. Jag måste fokusera på rätt saker i första hand, men när det är slut så vill jag engagera mig mer. Samtidigt tycker jag att allt redan sköts perfekt i Hammarby. Det är jag som vill komma in och lära mig att se fotbollen på ett annat sätt. Och om jag kan hjälpa på något sätt så gör jag det.

”Inga gränser”

Han drar ett specifikt exempel på vad han kan bistå med.

– Om ungdomstränarna behöver tillgång till en annan fotbollskultur, kunskap eller fotbollsfilosofi så löser vi det lätt. Men det är saker som får komma stegvis eftersom jag fortfarande spelar. Men vi ska göra Hammarby ännu bättre. Bättre och bättre. Det ska inte gå nedåt och det ska inte finnas några gränser.

Samtidigt är det förstås inte Hammarby som man normalt sett förknippar med Zlatan Ibrahimovic. 38-åringen är en älskad ikon i moderklubben Malmö FF och många från staden hoppades nog att det var i MFF som Zlatan skulle engagera sig efter spelarkarriären.

Du är väldigt starkt förknippad med Malmö FF. Tror du att din relation till MFF kommer påverkas av ditt samarbete med Hammarby?

– Nej, det tror jag inte. Det här har inget med MFF att göra. När det handlar om MFF så snackar vi om fotbollsspelaren Zlatan. Jag tror att de i Malmö respekterar det här. Jag har en god relation till MFF och har haft det i alla år. Men det här har inget med mig som fotbollsspelare att göra. Jag tror att de i Malmö är glada för min skull.

”Drömscenariot är att Hammarby blir störst”

Du är inte orolig över att folket i Malmö ska bli besvikna på dig?

– Nej, det tror jag inte de blir. Eller jag vet att de inte kommer bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt. Det här är en helt annan situation. Det har inget att göra med var min karriär började.

Men om Hammarby ska bli störst i Skandinavien så måste de först gå om Malmö FF i Sverige?

– Det finns en stor möjlighet till det. Drömscenariot är att Hammarby blir störst.

För ledarna och styrelseledamöterna i Hammarby är det här förstås en omtumlande erfarenhet. Ordförande Richard von Yxkull är just nu på plats i Los Angeles, tillsammans med representanter från AEG Sverige, för att träffa Zlatan samt AEG i Los Angeles och orientera sig i den nya situationen.

Hur reagerade du när du första gången hörde att Zlatan skulle bli delägare?

– Med förvåning, förstås. Men det var med en positiv känsla. Det var väldigt roligt och spännande.

Hur ser du på att Zlatan går in som delägare?

– Det är väldigt positivt. Att vi som klubb befinner oss i en situation där vi får in en kille som Zlatan i organisationen är så fantastiskt spännande. Han står för den vinnarmentalitet och passion som vi vill ha i Hammarby. Han kommer ge oss ytterligare energi i vår utveckling framöver.

Är långsiktigt

Amerikanska AEG är också mycket nöjda med att få in Zlatan i Hammarby.

– Hammarby är en av de mest anrika klubbarna i svensk fotboll och genom att engagera Zlatan Ibrahimovic, en av världens mest respekterade och erfarna spelare, kommer det ge större möjligheter för klubben. AEG kommer ha kvar sitt återstående ägande i Hammarby och stötta klubbens arbete och utveckling, men nu kommer det vara i samarbete med en av de mest kända och ikoniska spelarna genom tiderna, säger företagets globala president och vd Dan Beckerman i en kommentar.

Richard von Yxkull tror att Zlatan blir en mycket engagerad delägare i Hammarby.

– Det tror jag. Det här är ett engagemang vi upplever som långsiktigt och stort från hans sida. Det är lite för tidigt att veta exakt hur samarbetet kommer utforma sig.

Ordförande Richard von Yxkull till vänster, och vd Henrik Kindlund i mitten.
Ordförande Richard von Yxkull till vänster, och vd Henrik Kindlund i mitten.

”Innebär fantastiska möjligheter”

Hammarbys ordförande ser Zlatans beslut som ett kvitto på att föreningen är hetare än någonsin.

– Det är för oss en fantastisk bekräftelse på den utvecklingen vi har och den resan vi är på just nu. Inte minst om man ser på hur vi presterat den senaste tiden – och det som ligger framför oss med Europaspel – så är det otroligt kul att vi är klubben som Zlatan väljer att engagera sig i.

Ni är en medlemsägd förening. Hur tror du Hammarbys supportrar ser på samarbetet mellan Hammarby och Zlatan?

– Jag tror att det är viktigt för alla, supportrar och medlemmar, att man omfamnar det här som ett långsiktigt och äkta engagemang från Zlatans sida. Det finns riktig substans i hans ägande i klubben. Men också en ömsesidig respekt mellan oss och Zlatan. Det är lite för tidigt att säga var det här komma leda, men nu måste vi sätta oss i lugn och ro för att se hur vi ska bygga det här framåt. Men det innebär fantastiska möjligheter för Hammarby.

Kommer ni att försöka övertyga honom om att bli spelande delägare?

– Haha. Vi kanske gör ett försök. Vem vet om vi lyckas. Men jag tror inte det kommer hända, nej. 

PODD Zlatans imperium - vad vill han med sina investeringar?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Zlatans investering i Hammarby och hans roll på börsmarknaden.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens tips här.

Zlatan blir delägare i Hammarby. Vad tänker du om nyheten? Skriv din åsikt.

Skriv inlägg

 • Han spelade 40 matcher i Malmös A-lagEnligt hans bok var väl tiden i Malmö inte en tid där han var omtycktSnarare var det en kamp att få vara med.Hans hjärta är nog i Rosengård och dess befolkningSå varför skulle han inte kunna investera i en annan klubb?

  Bengt

 • Det är mycket han inte lyckats med också. Men det glömmer folk gärna. Bl a gick det ju inte bra gör A-Z och en del annat. Hur han lyckas med Bajen visar sig väl först om 4-5 år. Än så länge har han ju inte spenderat en spänn i klubben.

  Slatan

 • Alltså detta e så äckligt. Jag e också uppvuxen på Rosengård, har ALLTID, försvarat Zlatan. Men detta e för mycket. Statyn måste bort ASAP, likaså han äckliga sten framför Stadion. Hoppas du trivs bra med dina nya vänner. Stanna i Stockholm, kom aldrig tillbaka

  Dennis

 • Hoppas MFF-supportrarna river statyn av Zlatan. Rosenberg borde ha den istället.

  Hägersten

 • Flytta statyn omedelbart till Rosengård.

  Clas
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.