Kupp i natt – ny Rosenberg-staty

avMattias Karlsson, Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är statykuppen i Malmö.

I natt placerades en Markus Rosenberg-staty ut i centrum.

– Om den inte försvinner kommer fastighets- och gatukontoret plocka bort den, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad.

På Mälarbron mellan Centralstationen och Stortorget står sedan natten mot torsdag en ny staty. Någon eller några okända har placerat ut en staty med Malmö FF-ikonen Markus Rosenbergs fotbollsskor.

På den stora betongsockeln står ”Markus Rosenberg, Malmö FF 1987-2003, 2005, 2014-2019”. Fotbollsskorna är gjutna och ser ut att vara i brons.

Många förbipasserande stannade under förmiddagen till och tog bilder med sina smartphones.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är statyn ditsatt i Malmö FF i samarbete med en pr-byrå, och kommer inom kort att plockas bort och placeras på en annan plats. Uppgifter som parterna inte velat kommentera till tidningen.

Påminner om konstverk

Hos kommunen är det ännu inte klarlagt om det stämmer eller inte, men de själva har ingen inblandning.

– Enligt de uppgifter vi läst i media så är det MFF som ligger bakom. Vi har försökt att kontakta dem för att höra mer om vad som ligger bakom, men de har inte bekräftat eller dementerat uppgifterna i media, skriver Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad, i ett mejl till Aftonbladet

Den nya statyn påminner om konstverket ”Way to go” på Davidshallsbron på andra sidan centrum, det visar skor till minne av artister som varit verksamma i staden.

Ett konstverk som Rosenberg även föreslagits bli en del av.

Kommunen fick in förslag

– För ett tag sedan fick vi ett förslag om att utöka konstverket Way to Go med nya skor för Markus Rosenberg, men då det verket är en hyllning till personer som gått ur tiden var det inte aktuellt att gå vidare med det lämnade förslaget. Sen samtidigt är det glädjande att stadens konst inspirerar, skriver Conde Hellman.

När fick ni vetskap om det här?

– Det fick vi kännedom om idag på morgonen.

Natten till torsdagen utsattes statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget för ny vandalisering. Huruvida det finns något samband mellan nattens statyhändelser har Pernilla Conde Hellman ingen vetskap kring.

– Inte vad vi känner till.

Polisanmälan kan göras

Vad kommer Malmö stad ta till för åtgärder kring Rosenberg-statyn?

– Fastighets- och gatukontoret följer stadens vanliga rutiner om någon sätter ut något olovligt. Det görs en polisanmälan och om den inte flyttas plockas den in. Detta är inget som kommer göras nu. Staden vet ju inte om det är en tillfällig grej eller vem som står bakom. Om den inte försvinner kommer fastighets- och gatukontoret plocka bort den.

När kommer eventuella åtgärder att tas till?

– Det vet vi inte i nuläget. Beror på vad som händer nu framöver.

Markus Rosenberg spelar sin sista match för Malmö FF i kväll borta mot FC Köpenhamn i sista gruppspelmatchen i Europa League.

1 av 3 | Foto: Robert Rosén
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM