Hammarbys Emma Jansson har tagit över Kennedys ramsa

Hammarby kan säkra allsvenskt avancemang på lördag och kan bli det enda Stockholmslaget i damallsvenskan nästa år.

– Det kanske vore rätt åt Djurgården om de åker ner, säger Hammarbys Emma Jansson skämtsamt.

Sportbladet tog en lunch med lagkaptenen som har tagit över Bajenpublikens ramsa om Kennedy.

I lördags sköt Emma Jansson sitt Hammarby närmare ett allsvenskt avancemang inför rekordpublik på Södermalm.

Några dagar senare möter Sportbladet upp henne på en italiensk kvarterskrog i Vasastan.

Utomhus råder höstrusk och värmen från pizzaugnen slår emot oss när vi kommer in på restaurangen. Plinkande taverna-musik blandas med sorlet från stressade lunchbesökare framför ställets fondvägg på Venedig.

Emma kommer direkt från jobbet och är klädd i en svart luvtröja och matchande arbetsbyxor som har ett hängande bensinkort fastsatt i byxlinningen.

”Kör hyfsat feta bilar”

– Jag tankar en hel del, säger Emma och ler.

Sedan ett år tillbaka jobbar 23-åringen på ett biluthyrningsföretag och det har sina fördelar menar hon.

– Vi har ett par hyfsat feta bilar som jag får köra dagligen, bland annat en Porsche Cayenne och en Mercedes A35:a. Men det bästa är att arbetstiderna funkar med fotbollen, förklarar hon.

Med träningar nästan varje dag och blygsam ersättning krävs ett sådant arbete.

Hammarby är ”proffsigare” nu

Enligt organisationen Elitfotboll Dam finns det inga uppgifter om vad en fotbollspelare i elitettan tjänar. Det beror på att serien inte kräver elitlicenser och klubbarna behöver därför inte rapportera in sådana uppgifter.

SVFF:s beräkningar visar att en manlig spelare i näst högsta ligan, superettan, har en genomsnittlig månadslön på 20 000 kronor. Och i allsvenskan ligger genomsnittet på 94 000 kronor, medans den genomsnittliga lönen i damallsvenskan ligger på 11 000.

Men Emma Jansson berättar att utvecklingen för damfotbollen har gått framåt, och inte minst i hennes nuvarande klubb, som hon har spelat för i olika omgångar.

– Jag märkte tydligt av satsningen inför årets säsongen: Vi fick mycket bättre förutsättningarna runt omkring oss, med till exempel en klädkollektion, mat och ett isbad. Det gör att vi kan fokusera mer på fotbollen, säger forwarden, äter lite pizzasallad och fortsätter:

– Även spelarna vi värvade inför säsongen bidrar till att Hammarby känns proffsigare nu än vad jag har känt av tidigare.

Hammarbys Emma Jansson och Cathrine Dahlström.
Hammarbys Emma Jansson och Cathrine Dahlström.

Livselixir: Pasta Kyckling pesto

Inne på kvarterskrogen behöver Emma Jansson knappt beställa vad hon vill ha för mat, ”Pasta Kyckling pesto” verkar stå i pannan på lagkaptenen.

– Jag och min lagkamrat Emilia Larsson, som också är min arbetskamrat, är alltid här så fort vi inte har matlåda med oss, förklarar Emma.

Hammarbys damsatsning var en av anledningarna till att Emma valde att stanna kvar i klubben trots degraderingen till elitettan 2018. En annan anledning var tränaren Isak Dahlin.

– Han ställer högre krav på mig än vad jag har upplevt innan från andra tränare. Han är väldigt rak och det uppskattar jag. Jag tror att det kan bero på att han har tränat killar i Hammarby innan och han är inte ”snällare” mot oss bara för att vi är tjejer, förklarar hon.

Dahlin har även gett Emma Jansson förtroendet att bära lagkaptensbindeln och det är något som hon trivs med.

– Jag tror att man växer med ansvar och det är roligt att få visa vägen där ute på planen. Det har gett mig väldigt mycket självförtroende, säger forwarden som med sina 15 mål i år är Hammarbys mesta målskytt.

Straffen som ingen ville ta

Men att vara lagkapten kan generera obehagliga uppdrag ibland: I förra helgens Stockholmsderby mot AIK, vid ställningen 1–1, fick Hammarby sin första straff för säsongen – en straff som ingen ville ta.

– Jag blev svinnervös så jag gick fram till Emilia och sa: ”Du tar den” och hon sa: ”Nej, du tar den”. Sedan gick jag fram till en annan och sa: ”Du tar den” och där fick jag också ett nej. Så då kom jag till insikt med att: ”Okej, jag måste ta den”.

Emma Jansson fick stega fram och satte sedan bollen högt i vänstra hörnet bakom AIK-målvakten.

– Det var en dröm att bli en matchvinnare i en så viktig match. Sedan är det alltid extra skönt att slå AIK på nosen för de är så jäkla kaxiga och de har lite för mycket luft under vingarna.

Har ärvt Kennedys ramsa

Rekordpubliken, 2343 personer, på Hammarby IP fick jubla och Emma Jansson fick höra ramsan som innehåller hennes egna namn.

– Jättekul, det är häftigt. Första gången jag hörde den blev jag förvånad och var inte säker på om jag hörde rätt, men sedan såg jag texten på Instagram, säger hon stolt och tar sedan ton:

”Tillsammans är vi Bajen från Söder sjunger om Hammarby, vi kör över alla vi möter, längst fram går Emma J”.

– De sjöng om Kennedy förut i den ramsan så de har bytt ut hans namn, förklarar Emma och skattar.

Ödesmatch på lördag

Nästa match där Emma Jansson kan få höra sin ramsa är mot Brommapojkarna på lördag. En vinst för Hammarby betyder en plats i nästa års allsvenska.

–Jag tror att vi är så pass taggade att vi bara vill gå in och avsluta det här och säkra vår plats. Jag tror vi alla i laget ser det scenariot framför oss, säger hon beslutsamt.

Om Bajen tar den sista allsvenska biljetten (Umeå IK är redan klara) så kan de bli det enda Stockholmslaget i den högsta ligan nästa år, då Djurgården ligger på allsvensk nedflyttningsplats för tillfället.

– Det som är positivt om Dif åker ur är att Hammarby blir ett attraktivt lag för spelare som vill spela på den högsta nivån i Stockholm. Men samtidigt blir det tråkigt utan derbyn, det hör ändå damallsvenskan till tycker jag. Så jag hoppas ändå att de klarar sig kvar.

Men Djurgården verkar trots allt ha en tagg i sidan på Bajens lagkapten, vilket märks när hon resonerar vidare:

– Hade Djurgården inte förlorat sista omgångens match förra året mot Limhamn/Bunkeflo så hade vi spelat i allsvenskan i år. Det kändes som de la sig, så det kanske vore rätt åt dem om de åker ner, säger hon skämtsamt.

Vi lämnar värmen och ”Italien” bakom oss, plikten kallar för Hammarbyforwarden.

– Nu ska jag åka till Länna och hämta en V-klass, minibuss, inte det värsta åket men jag gillar att köra dem ändå. Det är favoritbilen bland bilarna som inte är feta. Sedan blir det träning, säger Emma Jansson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.