Sefs plan står fast: Inser det finns risker

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Tre experter i virologi och epidemiologi är överens – allsvensk fotboll inför publik i juni blir svårt.

Men planen ligger fast en månad till, enligt Sef:s Mats Enquist.

– Det är klart att vi också tittar på alternativen, vi inser också att det finns risker. Men vi måste hålla en plan utifrån det vi tycker är huvudspåret, säger Enquist.

Sportbladet har pratat med tre experter som tror att vi fortsatt kommer vara mitt uppe i epidemin i juni och att det därför inte är rimligt att tro att det kan spelas allsvensk fotboll inför publik redan då.

Mats Enquist, Svensk elitfotbolls generalsekreterare, menar att huvudplanen inte kommer att ändras på ett tag. Först i början eller mitten av maj behöver de besluta om det blir start med publik i juni eller om de måste byta spår.

”Tråkigt tyvärr”

Att ha en fast punkt att utgå från i nuläget tror Enquist är viktigt med tanke på det osäkra läget i världen. Han tror att de kommer ha betydligt bättre på fötterna i maj.

Alternativa planer finns redan.

Att spela utan publik i juni eller skjuta fram spelstarten ytterligare, vilket är mest aktuellt i så fall?

– Där är jag tråkig tyvärr. Det får vi ta om det blir aktuellt, när vi vet lite mer om läget. Vi siktar på att spela med publik för att klubbarna vill det men kommer vi till läget att det inte får tar vi den diskussionen då.

”Frustrerande och jobbigt”

Hur frustrerande är det osäkra läget när det gäller planeringen?

– Det är enormt frustrerande och jobbigt. Men jag tror att vi alla inser att detta är en fråga som påverkar hela samhället. Även om det är jobbigt för oss så är det jobbigare för samhället.

Det är många experter som siar om allsvenskan nu. Även Folkhälsomyndigheten tror det blir svårt med publik i juni.

– Det är kul att alla siar om allsvenskan. Men det är också kul när man kan börja sia om när man kan öppna äldreboenden och folk kan gå ut. Det finns så många frågor i samhället förutom fotbollen. Vi försöker undvika att spä på spekulationerna.

Publicerad: