Klart: EM för damer flyttas till 2022

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blir ingen EM-krock.

Uefa har nu tagit beslutet att skjuta upp fotbolls-EM för damer till 2022.

Det har ryktats om flytt sedan herrarnas EM sköts upp till 2021, nu har Uefas exekutiva kommitté bestämt att EM för damer kommer att avgöras sommaren 2022 i stället för 2021.

– Vi har noggrant övervägt våra alternativ och genom att flytta EM för damer säkrar vi att vårt stora dammästerskap blir den sommarens enda stora mästerskap. Då får mästerskapet den uppmärksamhet det förtjänar, säger Uefas ordförande Aleksander Čeferin.

– Bra, nu vet vi hur grundplaneringen ser ut. Nu fortsätter vår primära uppgift, EM-kvalet, säger landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Sverige leder EM-kvalet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sverige leder EM-kvalet.

Sverige leder sin kvalgrupp till mästerskapet efter tre omgångar. De blågula damerna har tre vinster av tre möjliga, precis som grupptvåan Island. Och förbundskapten Peter Gerhardsson är på god väg att föra Sverige till EM 2022. Men hans och assisterande förbundskapten Magnus Wikmans kontrakt går ut nästa sommar.

– Självklart är vi väldigt nöjda med Peter och Magnus jobb. Men först och främst har vi precis fått information om att EM flyttas, vi har tid på oss att prata med varandra. Och sedan har vi inte kvalificerat oss till mästerskapet än, vilket är viktigt att påpeka, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Fotbolls-EM för damer kommer att avgöras i England mellan 6 och 31 juli 2022.

– Jag hoppas och tror jag känner samma motivation i landslaget även i fortsättningen. Jag är van vid att anpassa mig. Det ingår i en idrottares liv, säger lagkapten Caroline Seger.

Publicerad:

LÄS VIDARE