Lisa Dahlkvist

TIO FRÅGOR: Kayla Braffet, Umeå IK

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Glöm fotboll så som du är van att den spelas.

Får Umeås amerikanska forward Kayla Braffet, 30, göra om en regel så inspireras hon friskt av basketen.

– Det borde ge två poäng att göra mål på skott från mer än 16,5 meter, säger hon.

1. Du har varit i Lidköping, Kif Örebro och nu Umeå. Vilket är det bästa svenska fotbollsordet som du snappat upp?

– Offsojd. Det är så kul att ni nästan pratar engelska men uttalar en vokal annorlunda. Offsojd! Det är så nära! På engelska uttalar vi det som det stavas. Jag gillar duma också. Det betyder domare, väl? Och komda, som jag förstått är samma sak som ”bring it on”.

2. Vi reder ut regelfrågan direkt. Vad ska ändras med dagens fotboll?

– Jag gillar inte hörnor. De kan man ta bort. Men det vore också coolt om du fick ett poäng för mål innanför straffområdet och två för mål utanför. Men då ska det vara BRA skott! Bicycleta ska också ge två poäng. Jag är säker på att det här skulle bli en hit i början. Men sedan kommer väl ett turmål och då blir folk arga och tar bort regeln.

3. Vi säger att du gör årets mål. Hur ser det ut?

– Förmodligen kommer jag på höger sida, drar min försvarare, bryter in och skjuter med vänstern i nättaket. Det skulle vara härligt.

4. Ja, vilken fot skjuter du med egentligen?

– Jag har alltid spelat på vänsterkanten, så jag har en bra vänsterfot men är högerfotad. Det gör att jag kan gå på inlägg från kanten, men också vika inåt och skjuta. Några är obekväma med ena foten, men jag begränsas inte av sånt.

Kayla Braffet har spelat i Lidköping, Kif Örebro och nu Umeå.

5. Vem skjuter hårdast i laget?

Lisa Dahlkvist har ett ruggigt skott. Hennes skott och passningar är som kanonkulor. Jag visste knappt vem hon var, inte helt bakgrunden, men det syntes direkt att hon har varit på en annan nivå. I övningar på liten plan vill jag stå bakom henne, inte framför, för passningen kommer så hårt. Det är också kul att höra hur tyst hon är. Hon har mest erfarenhet men pratar minst.

6. Du får fem miljoner kronor av mig. Vem värvar du till Umeå?

– Julie Ertz. Hon är mittback eller innermittfältare och en fantastisk person. Hon är från Chicago som jag, så vi har träffat varandra en hel del. Hon är en arbetshäst, inte en kreatör. Medan Lisa Dahlkvist är inne för att skapa är Julie där för att förstöra. Fem miljoner hade räckt för att få hit henne, för hennes make är tät.

7. Vem i laget har den underligaste ritualen före match?

– Det kan var jag! För varje match jag gjorde i fjol som gick bra la jag på en ny rutin men till slut blev det för mycket. Vänster benskydd först, vänster sko först, alltid ta med dextrosol och bjuda på, alltid dricka en viss sorts energidryck inför varje match. Jag ska sluta med det. Jag var så less på den där drycken, jag vill prova någon annan.

– Konstigt nog drog jag inte bort ritualer om jag gjorde en dålig match. Då såg jag klarsynt att det var mitt eget fel. Ja, du hör, jag måste skärpa mig.

8. Ni ligger under med 2–0 i paus. Hur agerar du?

– Just nu är jag tyst, för tjejerna pratar bara svenska. Jag har bett dem att inte översätta till mig för deras fokus ska vara på vad vi ska göra bättre. Så får jag en enminutsversion i efterhand. Problemet blir att jag inte kan invända något under taktiksnacket, för när jag får höra vad som sagts är de andra redan någon annanstans i samtalet.

– Vi måste lösa det här. Jag vill att en ass-tränare översätter för mig, inte en av tjejerna, så att jag kan bli mer frispråkig.

9. Vilken idrottare hade du helst bytt liv med?

– Serena Williams. Jag gillar att resa. Men det vore svårt med tystnaden. Jag hade huffat och puffat för mycket.

10. Vilken motståndare är mest irriterande?

– Jag måste ha en laguppställning framför mig för att minnas namn, men värst är de som drar mig i håret. Jag är lång, jag syns, mitt hår går ner till rumpan. Men om någon tar tag i det och rycker så knycker nacken till och blicken hamnar uppe i himlen. Då är jag borta från situationen.

– Jag har haft långt hår sedan jag var tio år. Det är snyggt. Jag vill inte klippa det. Men för att hindra att de drar i det får jag stoppa in det innanför tröjkragen. Det är ett trick. Det fungerar ofta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Umeå IK – laget som dominerade på 2000-talet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Dahlkvist

Umeå IK

OBOS Damallsvenskan i fotboll