Fotboll

Agentdomen står fast: ”Jag är chockad”

Av: 

Erik Karlsson

Johan Flinck

FOTBOLL

Riksidrottsnämnden tar inte upp fotbollsagentens Dennis Celebic överklagan efter han stängts av ett år för Benjamin Nygren-affären.

Även IFK Göteborgs straff kvarstår.

– Jag är chockad. Förbundet och nämnden verkar inte ha någon som helst verklighetsuppfattning, säger agenten till Sportbladet.

Det var i slutet av september som Sportladet kunde avslöja att fotbollsagenten Dennis Celebic och IFK Göteborg straffas för försäljningen av Benjamin Nygren till Genk.

Nygren var inte myndig när han såldes för 40 miljoner, där tre miljoner gick till agenten, vilket innebär att man inte får betala ut agentarvode från föreningen. IFK Göteborg hade dessutom inte anmält förmedlaravtalet till förbundet inom de stipulerade 30 dagarna. En oenig disciplinnämnd dömde Blåvitt till 350 000 kronor i böter och Dennis Celebic till ett års näringsförbud.

Både klubben och agenten valde att överklaga till Riksidrottsnämnden men i dag beslutade RIN att inte ge ärendet prövningstillstånd och därmed kvarstår straffen.

”Ska vara glada och stolta”

– Jag är chockad. Förbundet och nämnden verkar inte ha någon som helst verklighetsuppfattning. Och att de inte ens beviljar prövningstillstånd efter ha sett att disciplinnämndens beslut inte var enigt bevisar för mig än mer var deras tankar ligger, säger Celebic till Sportbladet och fortsätter:

– Efter att ha hämtat in över 40 miljoner kronor till svensk fotboll så håller de på på detta viset. I stället för att alla ska vara glada och stolta att Sverige exporterar spelare av det värdet så väntar de på att hitta fel istället.

Det är första gången som Svenska fotbollförbundet stänger av en agent till följd av regeln om försäljningsarvode från övergångar med minderåriga spelare.

Stryktipset lördag: Läs expertens allra bästa tips inför matcherna.

Guider internationell fotboll:

Allt om Champions league Allt om Europa league Allt om EM-kvalet herrar Allt om EM-kvalet damer

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Så vilseleder SvFF svenska klubbarna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Benjamin Nygren