Tung start för nykomlingen - hon hyllades av landsslagsstjärnan

avPetra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Nykomlingen Kungsbacka DFF fick en tung start på sitt allsvenska äventyr.

Kopparbergs Göteborg vann med 3-0.

Ett av målen stod norska nyförvärvet Vilde Böe Risa för.

– Hon är fantastiskt duktig och blir viktig för oss, säger lagkamraten Elin Rubensson.

Landslagsspelaren och Kopparberg Göteborgs stora profil Elin Rubensson missade premiären i damallsvenskan på grund av en liten muskelkänning i vaden.

Men hon fanns på läktaren på Påskbergsvallen i Varberg tillsammans med 547 andra personer där nykomlingen Kungsbacka DFF spelar sina hemmamatcher den här säsongen.

Elin Rubensson och många tillresta Göteborgsfans fick se en stabil seger. Kopparbergs Göteborg var storleken större än Kungsbacka DFF.

Bortalaget tog också ledningen tidigt, i den elfte minuten, via ett distinkt avslut av Filippa Curmark efter en tät situation i hemmalagets straffområdet.

Åtta minuter senare fälldes Göteborgs företagsamma Rebecka Blomqvist i straffområdet. Straffen stänkte innermittfältaren Vilde Böe Risa upp i nättaket.

Den norska landslagsspelaren kom till Göteborg inför den här säsongen. Hon fick under premiären och i Elin Rubenssons frånvaro ett stort ansvar på fasta situationer, men visade också sitt spelsinne i etablerat spel.

– Elin brukar ta en del, men när hon inte spelade så tog jag det. Jag fick veta precis före matchen att om det blir straff skulle jag ta den och sen när det blev straff tänkte jag shit och blev lite nervös. Men när den satt kändes det bra, säger Vilde Böe Risa till Sportbladet efter matchen.

Elin Rubensson var mycket nöjd med vad hon såg.

– Hon är fantastiskt duktig. Hon är den typen av spelfördelare som vi behöver på mitten. Hon vågar slå passningarna framåt, säger Elin Rubensson till Sportbladet.

Hade bud på fler mål

Elin Rubensson, som räknar med att vara tillbaka till nästa omgång, ser i sin fria roll på kanten fram emot att få spela tillsammans med norskan.

– Vi har hittat varandra. Det kände jag direkt när hon kom. Hon vågar slå insticken in.  Vi är ganska lika spelartyper, vi söker samma ytor. Hon blir jätteviktigt, vi behöver de ledartyperna som behöver mycket boll, säger Elin Rubensson.

Vilde Böe Risa:

– Elin spelar till höger om mig och jag brukar hitta henne i bra ytor. Jag märkte det direkt på första träningen, vi fann varandra.

Efter andra målet fortsatte Kopparbergs Göteborg att prägla matchen även om ett aningen studsigt underlag ställde till det lite.

Anfallaren Pauline Hammarlund gjorde 3-0 i andra halvlek via ett skott efter ett fint anfall och framspelning av Rebecka Blomqvist.

Laget hade bud på mer. Flera avslut, bland annat efter ett par frilägen, räddades av duktiga Kungsbacka-keepern Moa Öhman. Kopparbergs Göteborg hade dessutom tre avslut i målställningen.

– Det vart skönt att få rädda några bollar. Det kändes som att mitt positionsspel var bra och att jag stod rätt i målet för jag tog några frilägen, säger målvakten efter matchen som höll i siffrorna nere.

– Det var mycket nerver i laget, många gjorde sin första allsvenska match, påpekar Moa Öhman.

Kungsbacka DFF hade ett enda avslut på mål och till största del ägna sig åt försvarsspel.

Men positivt var att laget fortsatte att jobba hårt och försökte etablera spel när möjligheten fanns.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM