Succésvensken jagad – trots svåra skadan

Jakob Johansson om skaderehaben, VM-drömmarna och de svåra besluten kring klubbframtiden

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2916

Spelaren som sköt Sverige till VM kämpar på.

Mot klockan med korsbandsskadan och med stora beslut kring sin klubbframtid.

Jakob Johanssons succé gör att klubbar vill värva honom redan nu.

– Jag räknar med att vara kvar i AEK Aten under våren, men något kan hända redan nu i januari, säger landslagsmittfältaren.

På söndag drar fotbollslandslagets förberedelser inför sommarens VM i Ryssland igång lite mer på allvar.

Ett Sverige, med spelare baserade i Norden, möter Estland i Abu Dhabi, och bra insatser kan öppna för en plats i en VM-trupp.

Samtidigt kämpar Jakob Johansson, 27, som gjorde målet mot Italien som tog Sverige till VM, mot klockan i Stockholm med rehabiliteringen efter korsbandsskadan som uppstod i returen i Milano.

– Jag var i Aten och vände efter VM-kvalet, blev undersökt och så bestämde vi att jag skulle opereras hemma i Sverige, säger Johansson till Sportbladet.

Rehab på Sophiahemmet

Tidigare landslagsläkaren Magnus Forssblad opererade det vänstra knät på mittfältaren som nu genomför sin rehab i Stockholm.

– Min sambo Åsa är från Södertälje och vi har ett hus i Stockholmstrakten. Jag tränar mer eller mindre dagligen på Sophiahemmet.

Det har inte varit aktuellt att rehaba hos något allsvenskt lag?

– Nej. Det har fungerat bra med det här upplägget och jag har en sjukgymnast (Maria Wiker) som håller koll på mig. Det är andra allsvenska lag och spelare som använder sig av Sophiahemmet också. Jag stötte på Philip Haglund häromdagen.

Hur ligger du till tidsmässigt?

– Allt går enligt planen, jag ligger i fas och jag gör framsteg. Jag cyklar och gör mycket styrke- och stabilitetsövningar för att stärka musklerna runt knät. Förhoppningsvis kan jag köra lite vattenträning snart och börja stegra pulsträningen från det.

När kan du börja med enklare fotbollsträning?

– Jag vet inte riktigt det själv. Normalt är det tre till fyra månader efter operationen. Jag ligger bra till i mitt schema så det kanske kan bli aktuellt efter tre månader, i februari någon gång. Det skulle vara skönt att få börja känna på det.

Vågar du hoppas på ett VM för dig?

– Det är jätteskönt att allt gått som planerat hittills. Det är långt kvar till sommaren och VM, men också mycket kvar på min rehabilitering. Det är varierande hur lång tid tid det tar att komma tillbaka från en korsbandsskada.

– Det kommer vara på håret till VM.

– Jag vågar inte bygga upp någon förhoppningar, vare sig till mig själv eller andra. Jag får ta det som det kommer. Blir det inget VM så är det så. 

Vill inte ta risker

– Jag ska göra mitt bästa för att komma tillbaka så snabbt och bra som möjligt, utan att ta för stora risker.

– Janne (Andersson) pratade jag med innan jul och hade en avstämning med. Larsson (Fredrik, sjukgymnast i landslaget) har jag bra kontakt med sedan tidigare i IFK Göteborg. Vi har sms:at en del. 

Vad säger du om VM-lottningen?

– Intressant. Det blir roliga matcher. Det fanns både svårare och enklare lottningar. Det finns absolut chanser att gå vidare. 

Den allmänbildade och historieintresserade 27-åringen skulle se fram mot att spela VM i mer udda spelorterna Nizjnij Novogorod och Jekaterinburg.

– En stor del av det lite konstiga fotbollslivet man lever är att man får se många olika platser och uppleva olika kulturer. Det är häftigt att få uppleva platser som man normalt inte hade rest till. Det är en del av tjusningen, samtidigt som jag kan förstå att matcherna inte spelas på platser som är de allra enklaste för fansen att ta sig till.

Väntans tider

Parallellt med sin rehabträning har Jakob Johansson andra stora beslut och händelser den närmaste tiden.

Han och sambon Åsa ska bli tvåbarnsföräldrar och dottern Alice, 2, ska få en lillasyster.

– Vi har till och med passerat förlossningsdatumet. Så det kan hända när som helst…

Dessutom går hans kontrakt med grekiska topplaget AEK Aten ut till sommaren och det innebär att Johansson redan nu, med mindre än sex månader kvar av avtalet, kan skriva på för en annan klubb.

Genombrottet i Grekland, men framför allt i landslaget för den tidigare IFK Göteborgsspelaren har gjort att han jagas av större klubbar från bättre ligor.

– Jag stänger inga dörrar. Jag har inte sagt att jag garanterat kommer vara i AEK Aten hela våren, även om det mesta tyder på det. Men man vet aldrig vad som kan hända under ett transferfönster. Det kan hända saker fort.

Finns det klubbar som är intresserade av dig nu trots skadan?

– Ja, jag har fått indikationer på att det finns intresse. Sådana detaljer får du ringa min agent (Stefan Selakovic) och fråga om. Mitt fokus ligger på rehaben.

Tog AEK till toppen

När han lämnade Blåvitt flyttade Jakob Johansson till ett AEK Aten, som då låg i grekiska andraligan, och har sedan som vice lagkapten och en av nyckelspelarna varit med att lyfta laget tillbaka till toppen i Grekland och ut i Europa igen.

Hur känner du för AEK Aten?

– Jag vill tillbaka både för lagets men även min egen skull. Jag hade velat vara med och kämpat om ligatiteln och spelat långt fram i Europa League som de gör nu. Det hade varit skitkul. Men jag tycker ändå att jag har tacklat hela den här situationen kring min skada ganska bra mentalt. 

AEK vill förlänga med dig.

– Ja. Vi får se vad det landar i. Det är stora beslut som ska tas.

Vad säger du om kaoset i Panathinaikos?

– På något sätt blir man aldrig överraskad över att det då och då är kaos i grekiska ligan. Det är ingen bra situation för Panathinaikos och det är inte kul för de svenska killarna i laget som jag känner. Det är en tråkig situation.

Får du ut din lön som du ska i AEK?

– Ja, det har inte varit några problem. 

Här avgörs fotbolls-VM 2018 01:00

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM