Svennis elddop

Publicerad:
Uppdaterad:

Första tuffa matchen med England: Grekerna kommer att lyfta sig enormt mot oss

LONDON

Sven-Göran Eriksson ska sitta på en bänk i en het, grekisk fotbollsgryta och svettas - för Englands skull.

Det är en av de viktigaste kvällarna i hans liv.

Sven-Göran Eriksson står inför en av sitt livs viktigaste uppgifter i kväll. Kanske kan David Beckham (närmast Svennis) ordna en ny seger.
Foto: AP
Sven-Göran Eriksson står inför en av sitt livs viktigaste uppgifter i kväll. Kanske kan David Beckham (närmast Svennis) ordna en ny seger.

Det är ju också ett sätt att fira Sveriges nationaldag på.

Det är så mycket på en gång:

Svensk nationaldag, kvällen före det brittiska valet, Englands svåraste fotbollsmatch på länge - och Svennis största utmaning som förbundskapten.

Det kan bli en obehaglig överraskning mot ett Grekland som har en sista chans att hänga på tåget i VM-kvalgruppen.

Men det kan också bli dubbel anledning för Svennis att fira.

- Av tradition brukar jag vara ledig den 6 juni och festa med mina vänner. Men det får vänta tills efter matchen. Om vi vinner kan jag ju ta en tvådagars, då firar jag under torsdagen också, sa Svennis på en presskonferens i går.

Allt kan snabbt försämras...

Alla skrattade och tyckte det var ofantligt roligt och stämningen var precis lika hjärtlig som tidigare under svenskens tid på jobbet. Allt han gör verkar klokt, allt han säger låter riktigt.

Men i det varma Aten kan allt förändras till det sämre i afton.

En engelsk förlust och VM-chansen är reducerad till ett slagsmål om andraplatsen i gruppen - och en eventuell play off-match.

Den brittiska pressen tror på en lätt seger, men det är en överoptimism som gränsar till dumhet.

Matade med rått kött?

Svennis vet i alla fall vad som gäller.

- Jag tror att grekerna kommer att spela som om de matats med rått kött, säger han.

- Min erfarenhet säger att det alltid är svårt att spela i Aten. Grekland har utvecklats som fotbollsnation, det är bara att fråga klubbar som Manchester United och Liverpool som varit här och haft stentuffa möten med Panathinaikos och Olympiakos.

Atmosfären kan lätt bli fientlig i arenan, men Svennis hoppas att hans spelare ska vara tillräckligt rutinerade för att klara det.

- Det ska inte vara några problem. Jag bekymrar mig heller inte över det varma klimatet, eftersom det är en kvällsmatch. Det är mer det spelmässiga jag oroar mig för. Grekerna spelar alltid bra hemma, och det här är deras stora chans att slå en erkänd fotbollsnation som England. De kommer att lyfta sig enormt. Vi får vara beredda på en mycket tuff match, den totala utmaningen. För mig som förbundskapten blir det den svåraste uppgiften hittills.

Peter Wennman

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.