Superettan

Föga överraskande

FOTBOLL

Lasse Sandlin: - men hur korkad får man vara?

Uttalandet var ingalunda överraskande.

Inte mindre korkat för det.

Naturligtvis tänker jag på AIK-tränaren Rikard Norlings raka TV4-svar på frågan om han skämdes över AIK-supportrarnas uppträdande på Gamla Ullevi:

- Det kan jag inte göra!

Äntligen kom den alltså, den fråga som Norling väntat på och förberett sig för ända sedan han en novemberdag ifjol bestämde sig för att ta jobbet.

SKÄMS INTE På en direkt fråga om han skäms för AIK-supportrarna svarar Rikard Norling nej. En fråga, och ett svar, AIK-tränaren väntat länge på att få leverera enligt Sportbladets krönikör Lasse Sandlin.

SKÄMS INTE På en direkt fråga om han skäms för AIK-supportrarna svarar Rikard Norling nej. En fråga, och ett svar, AIK-tränaren väntat länge på att få leverera enligt Sportbladets krönikör Lasse Sandlin.

Foto: TV4

Redan då beslutade han sig för vad han skulle svara, på den fråga som förr eller senare alltid går i närkamp med en AIK-tränare, och nu i Göteborg fick han - Äntligen! -deklarera fansen sin kärlek.

Äntligen fick han berätta om vilket fantastiskt stöd hans lag har land och rike runt, alltså inte bara hemma på Råsunda, av dessa supportrar som han tydligen aldrig skulle kunna tänka sig ta avstånd ifrån.

Norling plockar poäng

För allt i världen: stöt dej aldrig med klubbens fans!

Förmodligen tog väl Rikard Norling också hem någon poäng i familjekretsen men, som den amerikanske författaren och djurvännen Cleveland Amory så riktigt påpekat:

"En fin familj är vanligtvis en familj som har sett bättre dagar".

Som AIK alltså.

De poäng som Norling här plockar internt i AIK - och som kanske också är nödvändiga att plocka i hans situation, det ska vi inte glömma... - äts dessvärre mer än väl upp av alla minuspoäng han i övriga landet åsamkar 1) sig själv, 2) sin klubb AIK, 3) sin sport fotbollen och 4) egentligen hela den svenska idrotten.

Varje ledares plikt

Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös. Ja, hur korkad får man vara?

Det är, som Svensk Elitfotbolls ordförande djurgårdaren Bosse Lundquist påpekar här intill, varje ledares plikt och ansvar att direkt fördöma en sådan händelse som den på Gamla Ullevi före matchen Gais-AIK.

Närmast ska det bli intressant, att se hur den nyskrivna paragraf 14 i "Kapitel 3 Tävling" av Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser kommer att tillämpas på det här fallet.

Den som har underrubriken "Ordningsstörningar bland åskådare".

Sex poängs avdrag

Där talas det om poängavdrag på högst sex poäng, men ingen ska inbilla mej att en sex minuter försenad avspark och fyra AIK-supportrar inom lås och bom skulle vara tillräckligt för att få den beslutande tävlingstyrelsen att ta ifrån AIK några poäng.

Det skulle ju, hemska tanke, kunna vara just de poäng som innebär att mjölkkossan AIK icke spelar allsvenskt nästa år.

För säkerhets skull: jag hoppas ironin gick fram...

På AIK:s hemsida läser jag Tommy Bäckmans text från 3-0-matchen.

Rapporten slutar: "Matchen kom igång senare än planerat då några huliganer ställde till med bråk på arenan före avspark. Vi lär få anledning att återkomma i ämnet senare."

Skulle tro det, Tommy!

Storstockholm-Göteborg var det också på Råsunda. Utan kravaller men också utan mål.

Här var i alla fall Göteborg närmast.

Lagen hade varsin träff i virket: för Djurgården den överraskande pigge Daniel Sjölund i stolpen - för Blåvitt Peter Ijeh i ribban.

Men dessutom hade Blåvitt i första halvlek två nickar över från i stort sett inget avstånd alls: först Fredrik Risp, sedan George Mourad - båda med för tidiga avstamp, båda bakåtlutade, båda på nedåtgående.

Tror ändå att man var nöjda i båda lägren.

Djurgården spelar seriefinal borta mot Malmö på torsdag - samtidigt spelar IFK Göteborg hemma mot ett Gif Sundsvall som ännu inte tagit en enda poäng på bortaplan.

Läs mer:

Lasse Sandlin

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan