Här är nya hotet mot fotbolls-VM

FOTBOLL

Fyra fans-attacker skakar de tyska arrangörerna

1 av 5
18 juni: Tyskland-Tunisien En naken man tog sig in på plan och kramade den tyske målvakten Jens Lehman. Han berättade sedan att han slagit vad om 500 euro med sina vänner.

Åskådaren sprang in på plan och bråkade med Robinho - den fjärde inkräktaren så här långt i turneringen.

Nu höjs röster om säkerheten under VM nästa år.

- Jag är mycket förvånad att det kan hända i såna här sammanhang, säger landslagets presschef Jonas Nystedt.

Nästa år spelas fotbolls-VM på samma arenor. Men säkerhetsarrangemanget kring Confederations Cup har varit en fars. Flera av världens allra bästa spelare är med i turneringen, men hittills har inte mindre än fyra olika åskådare lyckats ta sig in på plan. Det har framförallt handlat om ofarliga streakers. Men i gårdagens match gick det så långt att mannen attackerade Brasiliens anfallsstjärna Robinho.

"Drastiska åtgärder"

Fifa kräver att arrangörerna tar i med hårdhandskarna för att undvika liknande situationer i framtiden.

- Åtgärderna måste bli drastiska för att de ska verka i avskräckande syfte, säger Fifas kommunikationsdirektör Markus Siegler.

Jonas Nystedt säger att problemet måste ses över.

- Det finns tydligen anledning att jobba med det här. Jag är mycket förvånad att det händer i Tyskland.

Är du orolig för det svenska lagets säkerhet om ni tar er till VM?

- Nej. Säkerheten brukar vara rigorös på EM och VM och de här problemen får säkert efterspel i Tyskland. Jag kan inte tänka mig att det kommer att se likadant ut under VM.

I nuläget blir de som olovligt beträder planen avstängda från arenan. Men Gerd Graus, talesman för VM:s organisationskommitté, sa tidigare i veckan att arrangörerna vill få igenom en ändring, som innebär att de som bryter mot reglerna blir avstängda från alla arenor i hela Tyskland.

- Det här är inget skämt, det är en seriös fråga som vi måste reagera mot. Vi gör vårt bästa för att undvika liknande incidenter i framtiden, men det finns ingen hundraprocentig säkerhet.

David Tanentsapf