FÖRSVARS- LARSTALET

FOTBOLL

"Sur? Det är väl dåligt kroppsspråk i så fall" - här är Lars Lagerbäcks presskonferens ord för ord

BREMEN

Det är dagen efter åttondelsfinalförlusten.

På podiet inför de svenska fotbollsjournalisterna sitter förbundskaptenen Lars Lagerbäck med assisterande Roland Andersson på ena sidan och landslagschefen Lars Richt på den andra.

Richt ger Lasse Lagerbäck ordet och sedan börjar en presskonferens där frågorna är betydligt tuffare än de varit på många år.

Men först Lagerbäcks egen inledning:

- Ja, det är bara att gratulera Tyskland eftersom matchen blev som den blev. De vann rättvist. Vi fick en dålig start och - nu när jag sett om matchen - en klart felaktig utvisning. Då kan man lugnt säga att det blev uppförsbacke.

- Däremot är det som vanligt med de här killarna, att jobba som de gör i andra halvlek, jag tycker verkligen att de föll med flaggan i topp.

Hur ser du på ditt ansvar att förbereda spelarna inför den tyska anstormningen?

- Ja, jag har ett ansvar som alla andra har i gruppen.

Det finns en tendens senaste åren att

ni behövt en kvart för att "känna er in"

i matcherna. Fick ni betala för det nu?

- Det ovanliga med den här matchen var att vi släppte in ett mål första tio minuterna. Det har vi inte gjort sedan hemma mot England 1998. Dessutom var det ett tillfällighetsmål. Vi fanns rätt och ska kunna ta bort bollen, men var lite passiva av någon anledning.

- Jag vet inte om det fanns något mentalt att vi var extra försiktiga. Blir man det och inte är snabbt framme i situationerna, då kan det straffa sig och det gjorde det tyvärr den här gången.

Du säger att målen är tillfälligheter? Vad menar du?

- Jag syftar framför allt på det första målet. Vi låg ganska rätt men det är små marginaler. Om vi varit lite mer aggressiva och lite tuffare hade vi kunnat avstyra första målet. Men nu gjorde tyskarna mål och då är de bättre än oss.

"Dominerade matchen"

Kunde du gjort något annorlunda?

- Nej, det tycker jag inte. Vi förberedde oss som vi brukar göra.

Tyskland hade 25-6 i avslut och 11-2 i skott på mål och vann bollinnehavet med 63 procent mot 37. Ändå pratade du efter matchen om att det var tillfälligheter som avgjorde?

- Det du refererar till var nog min kommentar om målen, att de var lite grand av tillfälligheter. För övrigt dominerade Tyskland matchen, och hade väldigt många avslut framför straffområdet. Som jag sa inledningsvis, en solklart rättvis seger för Tyskland.

Skiljer sig din bild av matchen efter att du sett om den på video?

- Nej, inte speciellt mycket. Det finns alltid en del saker man brukar omvärdera när man ser om matcher, men det var ungefär som det brukar vara.

- Deras övertag med boll ledde till att de sköt väldigt mycket från distans och "Isak" gjorde några fantastiska räddningar på bra distansskott.

- Men i och med att vi valde att gå över till 4-3-2 kan man inte förvänta sig så mycket annat. Speciellt inte när de så medvetet jobbade för att friställa sina skyttar utanför straffområdet.

Tycker du att Henke och Zlatan kom upp i samma nivå som i EM 2004 under det här mästerskapet?

- Svårt att svara på. Det som definitivt skiljer är att vi inte satte våra målchanser, och det är de involverade i. Vi gjorde inte lika många mål.

Varför?

- Jag vet att ni inte delar den uppfattningen, men om man går tillbaka till Trinidad & Tobago-matchen gjorde spelarna precis allt rätt fram till avslutet. Paraguay blev en annan typ av match, men där tycker jag också att vi spelade ganska bra, även om vi inte skapade lika många målchanser.

- De var väl kanske inte i riktigt samma form, framför allt inte Zlatan med sin känning i ljumsken.

"Ganska okej VM"

Har ni tagit ett steg tillbaka sedan EM 2004?

 - Det tycker jag inte. Det var en sådan match som vi aldrig tidigare upplevt i tävlingssammanhang. Vi släppte in två mål och fick en utvisning. Hade vi inte fått utvisningen - som jag tycker var felaktig - kanske vi kunnat hota dem. Men det är hypotetiskt, det får vi aldrig svar på.

Kommer du att göra en djupare analys av VM och vilka kommer ni att delge den?

- Självklart. Normalt brukar den tas upp på tränarutbildningar och fortbildningar. Jag gissar att det blir så den här gången också.

Är du nöjd med Sveriges VM?

- Vi hade tre delmål; att nå slutspelet, att gå vidare från gruppen samt att om vi har en bra dag kan vi slå vem som helst. Mot Tyskland hade vi ingen bra inledning på dagen, men uppfyller man två av tre delmål tycker jag det är ganska okej.

"Realistisk optimist"

Har förväntningarna hemma i Sverige varit för höga?

- Vi har i alla fall inte haft samma förväntningar som media. Som tränare måste man vara en realistisk optimist.

Hur ser du på den kritik du fått?

- Du får precisera för jag vet inte vad jag har fått för kritik.

Försvarsspelet och anfallsspelet, till exempel?

- Om du ser på kvalspelet och vad som producerats här i Tyskland så har vi väl snarare gått framåt vad gäller gjorda mål. Vi har släppt in något mål mer. Det är en marginell skillnad som jag ser det. Jag tycker nog att det har sett ganska bra ut.

Enligt nätundersökningar vill 70-80 procent av de som röstar att du ska avgå?

- Som vanligt med omröstningar hos er, jag vet inte alls hur representativt det är. Jag tycker inte det är värt att kommentera.

Hur ser du på att avgå?

- Det har jag inte funderat på. Jag har ett kontrakt till 2008 och har hittills inte funderat på att bryta det.

- Det som skulle kunna få mig att ta initiativet är att spelarna inte har förtroende för att våra kunskaper är tillräckliga eller tycker att vi leder laget på ett dåligt sätt. Då skulle jag sätta mig ner och tänka ett par gånger.

Men om opinionen blir för stark?

- Det kan i slutändan skapa en omöjlig arbetsmiljö, det är fullt möjligt. Jag har inte upplevt det, även om det var nära hösten 2000. Men om den blir väldigt massiv och pågår väldigt länge så kan det bli en omöjlig situation.

Är du rätt person att vidareutveckla svensk landslagsfotboll?

- Det får andra bedöma. Det är inte jag som bestämmer det.

Vad tar du med dig för positivt från VM?

- Att under så stor uppmärksamhet och press - i och med den start vi fick - gå ut och producera både mot Paraguay och England. Det upplever jag som det mest positiva. Vi klarade att hantera pressen och förväntningarna.

Vi har varit här en månad nu och kan uppfatta dig som sur?

- Det är ju tråkigt, det har jag definitivt inte känt mig. Men det finns de i min närhet som säger att jag sänder sådana signaler, det är väl dåligt kroppsspråk i så fall.

"Viktigt med saklig kritik"

Är du rädd att kritisera spelarna?

- Nej, jag är inte ett dugg rädd för det. Vi går igenom matcherna med spelarna och tar upp vad vi tycker är bra och vad vi tycker är mindre bra. Saklig kritik är viktigt.

Varför får vi inte höra det i så fall?

- Ja, det är en fråga vi kan diskutera länge. Det handlar om hur vissa medier använder det man säger. Där kan jag väl erkänna att jag ibland upplever mig själv lite för diplomatisk och intetsägande. Men i och med att vissa medier förvanskar så mycket så upplever jag att det skapar negativ energi. Det tar tid om någon är lite känslig eller funderar på något inom gruppen.

"Fylls inte på särskilt bra"

Folk hemma upplever det som att laget vek ner sig mot Tyskland. Du beskriver det som att "vi var lite passiva, de var skickliga" vilket nästan uppfattas som en provokation.

- Från mitt perspektiv på bänken tycker jag att vi har kontroll på situationerna vid målen, men är för passiva medan de är skickliga. Matcher avgörs ofta med små marginaler.

- Men jag har sagt hela tiden att vi började inte bra. Det är ju en lek med ord om vi viker ner oss eller om vi är för passiva. Vi är inte bra i början helt enkelt.

Hur ser du på tillväxten inför EM-kvalet?

- Det finns ju talanger, men det är inte många som känns färdiga att kliva in i landslaget. Det kanske inte fylls på så där väldigt bra, särskilt inte om man tittar på defensiva spelare.

Vilka förberedelser har ni gjort inför kvalet?

- Vi vet vilka datum vi spelar och hur vi ska lägga upp bevakningen på höstens motståndare. Där har vi redan börjat med Spanien.

Läs också:

Robert Laul