”De har all press på sig”

FOTBOLL

Dagen efter rysaren mot England – Henke Larsson blickar framåt mot Tyskland

Foto: BLICKAR FRAMÅT Henrik Larsson, 34, mötte i dag pressen. Och fick ännu en gång snacka om målet – och Tyskland i åttondelen, förstås.

KÖLN

Matchen och målet skrev in Henrik Larsson i ännu ett av fotbollens finrum.

Nu blickar 2–2-räddaren framåt.

Mot Tyskland – och mot kvartsfinal?

– Självklart kommer det att bli svårt, men samtidigt så är de hemmanation och har all press på sig – så förhoppningsvis kan det passa oss, säger Henke.

Dagen efter kvällen innan.

Nytt lyxhotell.

Nytt podium.

Ny svensk räddare.

”Vi måste tro på oss själva”

Henrik Larsson såg redan ut att ha lagt Englands-slaget bakom sig och snabbt flyttat fokus mot midsommardagen; mot München och jättemötet med hemmanationen Tyskland. Den förre Barcelona-stjärnan talade om....svenska möjligheter.

– Vi respekterar Tyskland, de har världsklasspelare och har växt under turneringen – men samtidigt så måste vi tro på oss själva. Gör man inte det så är det ingen idé att komma till spel.

En match som en hel nation kommer att KRÄVA att Tyskland ska vinna kan enligt Larsson vara ett utgångsläge som passar Sverige perfekt.

– Jag menar, de har all press på sig; de stora förväntningarna och hemmatrycket. Det kan vara skönt att ha det supportet, men det kan också vara ganska tungt.

Reflektionerna från 2–2-kvällen handlar om – moral.

– Vi visade att vi kan komma tillbaka när vi låg under. Vi gjorde det två gånger, fantastiskt.

Ni blev utspelade i första halvlek, vad sa ni till varandra i halvtid?

– Jag tycker inte att vi blev utspelade...vi spelade inte så bra i första, som i andra. Efter paus drog vi oss tillbaka lite mer och försökte att spela där det fanns ytor. På så sätt kom vi in bakom dem. De är ju väldigt starka i sitt huvudspel, så vi försökte att få ned bollen på marken lite mer.

Nu är han historisk

Hur var känslan i halvtid?

– Du tror alltid på laget, du tror alltid på att du kan göra något. Vi har visat så här långt att med det här laget så ger vi aldrig upp. Det är en väldig styrka att ha.

Målet (Henkes femte i VM-sammanhang) och matchen (Henkes tolfte VM-kamp) innebar fotbollshistoria. Nu är anfallaren meste svenske VM-spelare, tangerat bäste svenske VM-målskytt – och med i en exklusiv klubb som gjort mål i två olika VM, med tolv års mellanrum.

Tillfredsställande?

– Ja, självklart är det väldigt trevligt. Men det viktigast var att få med sig ett bra resultat och behålla sviten mot England.

Känner du att du är uppe där med namn som Pelé, Maradona, Seeler...

– Nej, inte egentligen. Det är några hyggliga spelare som du nämner, så jag skulle inte säga så...men jag är inte så dålig jag heller.

Under onsdagen reste Sverige tillbaka till VM-basen i Bremen. Tillbaka till lugnet och den viktiga vilan.

På lördag smäller det igen.

Allianz-arena kommer att vara en kokande tysk gryta – en ”fientlig miljö” Larsson upplevt med stora derbyn i Holland, Skottland och Spanien.

Henke längtar.

– Det brukar vara ganska roligt egentligen...för du vet att det är inte många som kommer att gilla dig.

Segerreceptet i åttondelen?

– Att vi aldrig ger upp. Så länge det finns speltid kvar så kämpar vi – det är vår styrka.