”Zlatan är större än Foppa”

FOTBOLL

Läs chatten med Simon Bank

Zlatni Zlatan säger: Varför valde du att skriva boken om Zlatan?

   Simon Bank säger: För att jag anser att Zlatan är den enskilda person/det enskilda fenomen som säger mest om Sverige just precis nu.

Jens säger: tog det inte lång tid att samla ihop alla dessa uttalanden och dylikt?

   Simon Bank säger: Ja och nej. Jag började samla för sex år sen, men då hade jag inte en tanke på en bok. Det var bara för att det var kul. Sedan läste jag igenom dem, och såg att de erbjöd något mer till bilden av Zlatan. Då villa jag skriva en bok om det.

fredrik säger: tja simon.. vart kommer boken att kunna köpas och för hur mycket?..skulle bara säga att du är en riktigt grym journalist, ja läser alltid dina artiklar..keep up the good work...

   Simon Bank säger: Hej Fredrik, och tack. Boken kommer att kunna köpas i så gott som alla stora boklådor (plural för bokhandel! Visste ni det?). Och på nätet. Gå in på nätsajterna, så kan du beställa redan nu. Priset ligger mellan 89 och 150 spänn, så det kan vara värt att leta.

Jones säger: Hej. Varför skriver du en bok om Zlatan, när han själv bojkottar er?

   Simon Bank säger: För att han är viktig, för att han säger något om Sverige och det svenska. Att han bojkottar Aftonbladet (som inte har något med boken att göra utöver att jag jobbar där) förändrar inte det.

Adam H säger: Vilka är skillnaderna mellan Rosenberg nu och Zlatan när han gick till Ajax?

   Simon Bank säger: Zlatans talang och fysik var på en helt annan nivå, han är en unik spelare. Rosenbergs fördel är att han är lite äldre, vilket gör att han förmodligen kan anpassa sig snabbare - för Ajax spelmodell tar tid att lära sig. Inte ens Litmanen, en av de smartaste vi haft, smälte in direkt.

jonteb säger: kan sverige slå kroatien utan zlatan på lördag?

   Simon Bank säger: Absolut. Sverige har vunnit sådana matcher i 15 år, utan att ha en superstjärna på topp. Däremot blir matchen lite annorlunda om Zlatan inte kan spela.

Klabbe säger: Kan du berätta lite snabbt om din karriär, som till slut uppenbarligen ledde till Sportbladet...

   Simon Bank säger: Oj. Jo. I korthet: Började på Borås Tidning när jag var 14-15, jobbade på helger och lov i tio år. Pluggade teater, konst, film, litteratur, idéhistoria och estetik och flyttade till Stockholm för sju år sen. Så fick jag vikariat på Aftonbladet och fastnade där. Så kan det gå.

Jocke säger: Vem tycker du är störst? Zlatan eller Foppa?

   Simon Bank säger: Zlatan. Leif Forsberg gjorde många bra matcher, framför allt i Sundsvall men även i Blåvitt när han var hel och i form. Men Zlatan är större.

Hanna i Holland säger: Varfor har ni (sportjournalister) placerat Zlatan pa den skyhoga pidestalen? Han ar inte ett dugg battre (eller samre) an nan annan svensk spelare utomlands?

   Simon Bank säger: Som till exempel Petter Hansson, menar du?

Jocke säger: Tror du att Zlatan någonsin kommer bli såld från Juventus?

   Simon Bank säger: Ja, det tror jag. Han är äregirig och kommer att söka konstant nya utmaningar. Men det där ligger nog en bra bit in i framtiden.

Hammastedt säger: många i Malmö hävdar att Bosse Larsson var en större talang en Zlatan håller du med om det?

   Simon Bank säger: Jag är 30 år, och såg aldrig Bosse från Backarna på riktigt. Vad man kan säga är väl att Bosse var mycket mer komplett som spelare, lite som Liedholm. Zlatan är inte lika spelintelligent.

Anton Madien säger: Hej Simon. Vad tror du Zlatan tycker om boken och är det bara citat? Eller är det lite annat smått och gott om Zlatans väg från Malmö till Juventus.

PS: Kan inte du börja skriva på en blogg?

   Simon Bank säger: Hej Anton. Om Zlatan läser boken KAN han inte tycka illa om den. Citaten är bara en del, dessutom har jag och fyra andra skribenter som jag gillar skrivit varsin essä om fenomenet Zlatan. Sen är det lite smått och gott annat också. En blogg hade tagit livet av mig. Till och med Robert Lauls blogg håller på att ta livet av mig.

Pelle Garå säger: Finns det någon tanke med din andy kaufman inspirerande titel på boken?

   Simon Bank säger: Hej Pelle. Det finns en tanke bakom allt - diskutera det under sena nätter med goda vänner. Men egentligen ville jag döpa boken till "Sålunda talade Zlatan".

Sofie från bokmässan säger: Ge mig tre anledningar till att läsa just denna boken (iofs har jag redan börjat, men är nyfiken på ditt svar) Och har du skickat ett exemplar till Zlatan själv? Trevligt att träffa dig i helgen, har läst & gillat dina texter ett bra tag :)

   Simon Bank säger: Hej Sofie! Tre skäl: 1. För att den är det första försöket att beskriva Sverige och det svenska genom en enda idrottsman, 2. För att den bjuder på ett knippe spretiga, intressanta och extremt underhållande texter, 3. För att den ger en bild av Zlatan som är mycket djupare än någon tidigare - och det genom ett potpurri av saker han själv redan sagt. Plus att jag lovar att ni kommer att skratta käken ur led.

Adam H säger: Vad gick snett för Tony Flygare - som faktiskt ett tag var bättre än och ungefär lika gammal som Zlatan?

   Simon Bank säger: Han missade straffen... Sedan tror jag att man underskattar många av Zlatans egenskaper som inte handlar om talangen - hans vilja, ambition, strävsamhet o s v. Sedan är det väl det klassiska fenomenet, det är inte många av de största som var störst redan som 15-åringar.

therese säger: vem tror du kan bli "nästa zlatan"?

   Simon Bank säger: Jag tror inte vi får någon "näste Zlatan" helt enkelt eftersom Zlatan är först. Ingen annan kan göra det han gör nu.

kelzo säger: Vilket lag i europa(förutom juventus) tror du zlatan skulle passa bäst i ?

   Simon Bank säger: Jag har svarat på det förut. Tottenham, förstås. Han och Mido skulle rocka på träningarna!

therese säger: Vilka priser tror du Zlatan har vunnit om 10 år?

   Simon Bank säger: Om han slipper skador: Den svenska och internationella guldbollen, ett par scudetti till, Champions League och möjligen någon mer liga. Däremot tror jag inte att det blir några titlar med landslaget. Det vore naivt att tro det. Hoppas, däremot...

Blåvit säger: när såg du Zlatan första gången

   Simon Bank säger: Mot Elfsborg 1999. Tror MFF förlorade med fem eller 6-2...

tr säger: Vilken egenskap ogillar du mest hos Zlatan?

   Simon Bank säger: Bra fråga. Han kan vara så stenhårt, okontrollerat hatisk. Jag har sett det med mina kollegor. Det är varken charmigt eller snyggt.

Klampar säger: Har sällan hört Zlatan tala om idoler på plan. Vem tror du han har som ideal?

   Simon Bank säger: Ronaldo! Zlatan var totalt fanatisk Ronaldo-fan. Ett kul citat ur boken: "Jag är proffs i Inter om tre år" (2000).

Pelle Garå säger: Vilken journalist är "Zlatan" ?

   Simon Bank säger: Pelle Nyström.

Hammastedt säger: Tror du Zlatan kommer göra en Henke Larsson och återvända till något Malmö lag på äldre dar, Henke ska ju avsluta i Högaborg?

   Simon Bank säger: Zlatans relation till MFF har ju blivit snäppet mer spänt än Henkes till Högaborg eller HIF. Jag tror inte att Zlatan kommer hem och spelar i Sverige igen.

   Simon Bank säger: Tack för alla frågor. Vi hörs från Wien och Kroatien.