Allsvenskan i fotboll

Sydländskt, Giffarna!

FOTBOLL

Lasse Sandlin: ...men Sundsvall kommer att stanna i botten av tabellen

SUNDSVALL

Det står en doft av Sydamerika kring Sundsvall denna sommar.

Av Brasilien och Argentina...

Det är därifrån den kommer, Petunia Prism Sunshine, den trattformiga ljust cremegula blomma med svag ton av lime - sommarens dominant i Sundsvalls-rabatterna.

Det är också något sydamerikanskt över Mikael Dahlbergs segermål, 2-1 mot Hammarby.

Ingen bicycleta, ingen cykelspark där båda fötterna lämnat marken, men ändå så vältajmat där han fångar upp Peter Olofssons nickskarvade boll på bröstet, svänger runt och klappar till på volley utan chans för Ante Covic i Bajen-målet.

- En fantastisk prestation, lyder också berömmet från Anders Linderoth, Hammarbys tränare som i nederlagets bittra stund är noga med att betona det stora även i ett motståndarmål.

Var osynlig

Men före målet hade Mikael Dahlberg i princip varit osynlig under 90 minuter.

En enda tidigare notering hittar jag i mitt block på den spelare som jag ändå är mest nyfiken på efter hans U21-mål den senaste veckan, två mot Malta och ett mot Norge.

Noteringen: i 51:a minuten får han en halvchans men matchens bäste försvarare, Hammarbys högerback Fredrik Stoor, täcker då enkelt ut honom.

Men när micke Dahlberg sen på övertid slår till med detta sydamerikanskt vackra mål och i ett nafs för sitt Sundsvall från näst sista till tionde plats, så är det bara beviset på att han stannat i översta läget på sin formkurvas berg-och-dal-bana.

Få mål i allsvenskan

För stabilt har målskyttet inte alls varit denna vår. Visst, i landslaget har han gjort mål men i allsvenskan var detta blott umesonens andra; det första kom redan i premiären mot Elfsborg.

Det är på promenaden från Idrottsparken utmed Storgatan, förbi Esplanaden och Vänparken, som jag upptäcker alla dessa petunior - ljusgula och ljusblå, purpur och ljuslila - och den som kan sin Carl von Linné vet, att petunian härstammar från Sydamerika.

Sundsvall är en vacker sommarstad, om än något kall denna söndag, och i år har staden inköpt totalt 17 390 plantor av 34 olika sorter - med Petunia Prism Sunshine som den centrala växten.

På Idrottsparken växer dock ingenting. Dä ä plastgräs, vilket av detta underlags förespråkare sägs förbättra fotbollen.

Mycket fel

Av detta såg vi mycket lite denna söndag. Däremot ett skrämmande högt antal rena tekniska fel, snubblingar och felpass.

Bäst på plan var gamle Hasse Bergh, numera 35, med sina snabba fötter och sin spelintelligens. En intressant mittbacksdebutant hade Giffarna också i Linus Johansson, 19-årigt nyförvärv från IFK Luleå.

- Guldpojken min, som tränare Jan Halvor Halvorsen kallade honom.

I Hammarby gjorde Petter Andersson sin hittills bästa match i ett mer tillbakadraget utgångläge än tidigare, vilket gav honom större ytor att arbeta på.

Men Hammarby innehåller alltför många medelmåttor för att vara ett lag för övre halvan.

Före säsongen trodde jag på Hammarby som ett topplag. Det gör jag inte längre, utan man får vara glada om man klarar sig undan bottenstriden.

Där nere kommer Sundsvall, trots segern, att finnas kvar.

För dåligt bortafacit

Beviset för detta: inte en enda bortapoäng än - och då har man ändå mött seriens tre nykomlingar (Häcken 0-1, Gefle 1-2 och Assyriska 0-1) plus kvallaget Örgryte (1-4).

Det håller naturligtvis inte.

Den sanningen går inte ens dölja med en rökridå likt den jag nu från mitt hotellfönster kan skåda bortifrån Ortvikens pappersbruk.

Visste du förresten att det var där, på Ortvikens herrgård, som August Strindberg vistades under många av sina "landsflykter".

Men det är en helt annan historia...

Lasse Sandlin

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll